Who Are You: The Automatic Blues Inc.

 

The Automatic Blues Inc.

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

In de jaren ‘70 dook er een uiterst vreemd verschijnsel op in de muziekwereld. Je kon in de plaatselijke supermarkt LP’s kopen voor een zeer lage prijs met daarop muziek van de gevestigde rocknamen zoals Creedence Clearwater Revival, Cream, Jimi Hendrix maar dan uitgevoerd door een aantal uiterst anonieme muzikanten, dat zich voor die gelegenheid hadden voorzien van een fictieve bandnaam. Pseudoniem Rock werd deze “stroming” ook wel genoemd.

In feite was dit niets anders dan op een zeer gemakkelijke en bedrieglijke manier te cashen op het succes van de gevestigde rocknamen.

Vreemd genoeg zijn deze albums tegenwoordig zeer gezocht door de platen verzamelaars.

Zelfs na een zeer grondige zoektocht bleek het haast onmogelijk om er achter te komen welke muzikanten of producers zich inlieten met deze Pseudoniem Rock stroming.

In het geval van de “band” the Automatic Blues Inc. levert een speurtocht toch enig resultaat op.

Het gaat in dit geval om een Duits project aangezien het album ‘Rock ‘n’ Blues’ in 1970 op het Duitse Europa label verscheen. Op het album staan covers van ondermeer Humble Pie’s Natural Born Boogie (op het album “Natural Born Bugie” genaamd), Creedence Clearwater Revival’s Green River, Townes Van Zandt’s The Cuckoo, Leadbelly’s Backwater Blues en Bottle Up And Go van John Lee Hooker. Daarnaast ook “eigen” nummers als Genoveva For Ever, dat hevig op the Spencer Davis Group’s Keep On Running gebaseerd is en met Steve Marriott-achtige zang en het stuwende Mean Mistreater.

Wat in elk geval duidelijk is is dat de zang op dit album verzorgd werd door Manfred Oberdörfer, onder de naam Jerry Blow. Hij was een zanger uit Hamburg, die ook nog eens de namen Toni Tornadoen Tony Oberdörffer gebruikte. Hij was “lid” van de Pseudoniem Rock band the Tonics, the Ravers, the Pick-Ups en Phil Morris & his Beat Tigers…om er maar een paar te noemen.

Later zou hij op de Schlager toer gaan en scoorde hij bescheiden en hits met o.a. Mädchen mit roten Haaren en Der Nãchste Sommer kommt bestimmt.

Ook het vermelden waard is dat Manfred het Rattles nummer Man schreef, afkomstig van hun ‘The Witch’ album uit 1971 en dat Ben Cramer een vertaling van één van zijn nummers onder de titel Nooit opnam voor het Ben Cramer album uit 1971.

Een uiterste merkwaardig verschijnsel dus, deze Autoimatic Blues Inc.. Mocht je hun album ooit tegenkomen zou ik het toch  maar stiekem aanschaffen….