In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek

Who Are You

Tekst: Peter Marinus

The Aces

Bij het horen van de bandnaam The Aces zal er slechts bij een handjevol bluesliefhebbers een sprank van herkenning opvlammen. Toch hebben we met deze band te maken met een aantal grootheden uit de Chicago blues. Namelijk Dave Myers, Louis Myers en Fred Below.

De broers Dave en Louis Myers, beiden gitarist uit Byhalia, Mississippi, vormden aanvankelijk het duo the Little Boys. Toen harmonicaspeler Junior Wells zich bij hen voegde werd de naam veranderd in The Three Deuces en nog later The Three Aces.

Pas toen drummer Fred Below in 1950 toetrad ontstond de bandnaam The Aces.

Junior Wells verliet de band in 1952 om in de Muddy Waters Band Little Walter te vervangen. The Aces gingen op hun beurt even verder als The Jukes, de begeleidingsband van diezelfde Little Walter.

Toen Louis Meyers de band in 1954 verliet betekende dat eigenlijk het einde van de band. Toch zou de band in de 60’s, 70’s en 80’s veelvuldig opduiken in allerlei reünie vormen.

Onder de naam The Aces verscheen een drietal albums. De eerste ‘Kings Of Chicago Blues Volume 1’ op het Vogue label verscheen in 1973 met gasten als Eddie Taylor (gitaar) en Sammy Lawthorn (gitaar)

Op het tweede album ‘The Aces and Their Guests’ (op het MCM Blues label in 1976) waren Bobby King (zang, gitaar), Johnny Drummer (zang) en Joe Carter (gitaar) te gast.

Het laatste album onder de naam The Aces, ‘Chicago Beat’ uit 1999 op het Black And Blue label had Eddie Taylor (gitaar), Jimmy Rogers (gitaar), Mickey Baker (gitaar) en Willie Mabon (piano) als gasten.

Daarnaast kwam je The Aces nog tegen op albums van Robert Jr. Lockwood en Junior Wells.

Dave Myers bracht in 1997 het soloalbum ‘You Can’t Do That’ uit met gasten als Rusty Zinn en Kim Wilson. Hij overleed in 2001.

Zijn broer, Louis, bracht 3 soloalbums uit en overleed in 1994.

Drummer Fred Below zou nog opduiken in de bands van Charlie Musselwhite, J.B. Hutto en Johnny Shines en was lid van The Southside Band, The Chicago Blue Stars en The Chicago Blues Band. Hij overleed in 1983.

De drie albums van The Aces zijn moeilijk te vinden maar als je van pure blues houdt zou ik toch zeker aan een grondige speurtocht gaan beginnen!