In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

Who Are You

Tekst: Peter Marinus

Stretch

Als een band slechts één hit op zijn conto heeft is er sprake van een zogenaamde “one hit wonder”. De Britse band Stretch is dus één van die bands. Toch doe je deze band heel erg tekort door alleen maar aan hun hit Why Did You Do It uit 1975 te denken. Een overigens uitstekend funky nummer, dat het elk jaar weer goed doet in de vele overzichtslijstjes.

Naast funky rock hield de band zich echter ook bezig met meer buesy gerichte rock, met name op hun debuutalbum ‘Elastique’.

De band had een vreemde, bizarre, start.

Nadat ze in 1973 de single So Many Faces hadden uitgebracht werd de band door manager Clifford Davis gecontracteerd om onder de naam Fleetwood Mac door de USA te gaan toeren. Dit omdat de originele band Fleetwood Mac door allerlei interne problemen (o.a. drugs) uiteen was gevallen. Het was de bedoeling dat Mick Fleetwood zich tijdens de toernee bij de “nep Fleetwood Mac” zou voegen, hetgeen hij echter nooit deed.

Deze toestanden worden in de single Why Did You Do It beschreven.

https://youtu.be/FbIzWam5zBE

De tournee werd uiteindelijk geannuleerd waarna nog vele rechtszaken volgden.

Nadat ze weer teruggekeerd waren in de UK besloten de bandleden Elmer Gantry (zang, gitaar), Kirby Gregory (gitaar), Steve Emery (bas) en Jim Russell (drums) onder de naam Stretch een nieuwe start te maken.

En die start begon gelijk al goed door de al eerder genoemde hitsingle. Het album ‘Elastique’ bevatte deze hit maar ook nog andere funky en bluesy nummers.

Daarna volgden vele bezettingswisselingen en een aantal albums waarop de band steeds meer richting het rockgeluid van Mott The Hoople trok.

Successen bleven uit en in 1978 viel de band uiteen na het album ‘Forget The Past’.

Elmer Gentry dook daarna op in verschillende projecten zoals het Alan Parsons Project. Ook was hij te horen op albums van Jon Lord en Cozy Powell.

De hit Why Did You Do It werd in 1984 als maxi-single opnieuw uitgebracht en opnieuw werd het een hit

In 2007 kwam Stretch weer bijeen en in 2011 verscheen het album Unfinished Business met o.a. een nieuwe versie van Why Did You Do It.

Stretch is op een aantal compilatie albums in volle glorie te beluisteren zoals op ‘Why Did You Do It – The Best Of’ uit 2007.