Who Are You: Steve Allet

 

Steve Allet

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Bij het noemen van de naam Koen Merkelbach zal niet iedere muziekliefhebber direct blij verrast uit zijn stoel springen. Maar wanneer ik de naam Steve Allet drop is die kans wel wat groter.

Steve Allet is namelijk een Amsterdamse zanger die gedurende de 60’er en 70’er jaren in heel wat Nederpop bands te vinden was.

Merkwaardig genoeg is zijn naam niet bij het “grote publiek”blijven hangen hetgeen mij tot de conclusie heeft doen komen dat we met Steve Allet met recht met een zeer ondergewaardeerde muzikant te maken hebben.

Steve begon in de band Canyons, midden jaren ‘60 waarmee echter geen platen werden opgenomen. Het zelfde geldt voor de bands Paintbox en Gertrude’s Dream waar Steve deel van uitmaakte.

Steve was voor het eerst op plaat te horen in de Dean Alan Set, een popgroep waarin ook latere Radio Veronica DJ Will Luikinga in zat. In 1967 verscheen hun single I’m Still Free op het Whamm label.

Daarna verhuisde Steve, samen met Will Luikinga, naar de band Roek’s Family, het vervolg op de band Roek Williams & the Fighting Cats. In Roek’s Family troffen we ook latere producer Richard de Bois aan. De band scoorde een hit in 1969 met Get Yourself A Ticket . De opvolger Hurrah For The Army kwam niet verder dan de tip parade.

In 1969 veranderde de bandnaam in Ginger Ale en werden er hits gescoord met de singles The Flood en Scoobidad.

Steve trad in 1970 toe tot de Amsterdams band George Cash waarin toetsenist Hessel de Vries ook aanwezig was. Hij is echter niet te horen op de twee hits van de band Nightingale en Thanks For The Love.

Na zijn korte verblijf in George Cash verbleef Steve al even kort in de legendarische klassieke rockband Ekseption op wiens album ‘Ekseption 3’ uit 1970 hij te horen is.

In 1972 vond Steve het tijd worden om zijn eigen band te vormen, The Steve Allet Bunch. Met deze band wordt de single For Yasgur’s Farm opgenomen, een cover van het Mountain nummer, geproduceerd door Kayak producer Gerrit Jan Leenders. De single flopt jammer genoeg.

Na een korte periode in de band Brandy is Steve daarna te vinden in de band Antilope, samen met Shocking Blue bassist Klaasje van der Wal. De drie singles van de band tussen 1973 en 1975 floppen echter. Ook de solosingle van Steve A Love Like Yours uit1973 haalt de hitlijsten niet.

Dan wordt het een paar jaartjes stil rond Steve maar in 1978 is hij ineens te vinden in The Dizzy Man’s Band, als opvolger van Jacques Kloes. Met The Dizzy Man’s Band wordt er een hit gescoord met de stevige cover van Sammy Hagar’s Red. Het avontuur met The Dizzy Man’s Band duurt tot 1981.

Na die periode lijkt Steve Allet uit het muzikale zicht te zijn verdwenen. Lijkt….want hij is sinds 2020 weer actief als zanger van de Nico Fontijn-Steve Allet Band!

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018127786923