Who Are You: Sista Monica

 

Sista Monica 1

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Sista Monica…opdat zij niet vergeten wordt…..

Hoe zonde het is als een zeer talentvolle en krachtige artieste te vroeg overlijdt bewijst de te korte carrière van Sista Monica.

Zij werd als Monica C. Parker geboren in Gary, Indiana en was als 7-jarige al actief in het plaatselijke Baptisten koor. Later zou Monica toetreden tot het United States Marine Corps waar zij het tot sergeant schopte.

Na haar militaire dienst begon ze een ingenieursbedrijf, dat o.a. klanten als Apple, Hewlett-Packard en Yahoo! had.

Het was haar toenmalige buurman MC Hammer die Monica aanmoedigde om verder te gaan met zingen en al snel begon ze op te treden in een bar in Santa Cruz, California.

Vervolgens startte Monica haar eigen Mo Muscle label waarop in 1995 haar debuutalbum ‘Get Out Of My Way’ verscheen. Een album waarmee Monica direct een verpletterende indruk maakte met haar zeer krachtige soulvolle zang.

Na het album Sista Monica uit 1997 werd Monica het jaar daarop genomineerd voor een Blues Music Award en won zij de California Music Award.

Veelzijdig als Monica was nam zij in 2001 haar eerste gospelalbum ‘Gimme That Old Time Religion’ op.

In 2002 werd er kanker bij Monica geconstateerd en kreeg ze de diagnose dat zij nog 3 maanden te leven had.

Door veel chemo en bestraling werd het leven van Monica toch nog flink verlengd waardoor ze de gelegenheid had om nog een aantal albums op te nemen en uit te brengen. Ook vormde zij het 40-koppige Sista Monica Gospel & Inspirational Choir.

Uiteindelijk bezweek Monica toch aan de kanker en overleed zij in 2014.

Posthuum won ze nog een Blues Music Award als “Soul Blues Female Artist Of The Year” in 2015.