Who Are You: Shakey Sam

 

Shakey Sam

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Voor de ene bluesliefhebber is hij een legende voor de andere bluesliefhebber een totaal onbekende artiest. Ik heb het dan over de Friese gitarist-zanger Shakey Sam.

Hij werd geboren als Simon Vlietstra in Franeker. Zijn bijnaam “Shakey Sam” had hij te danken  aan het feit, dat hij voor optredens dusdanig nerveus was, dat hij stond te beven.

Zijn muzikale loopbaan en zijn leven duurden veel te kort. Op 15 mei 1981 maakte hij namelijk, op 30-jarige leeftijd, een einde aan zijn leven.

Na een moeilijke jeugd, waarin hij uit huis geplaatst werd, kwam hij in aanraking met de blues van Cuby & the Blizzards. Dit maakte een dusdanig grote indruk op Sam, dat hij besloot in de blues verder te gaan.

Hij viel voor het eerst echt op tijdens het Laren Jazz Festival in 1972 en was ook te zien op het Bilzenfestival in 1974. In hetzelfde jaar was hij de support act van de American Blues Legends tijdens hun tournee.

Sam maakte in 1974 kort deel uit van de band Barrelhouse met wie hij één album opnam. Een jaar later verliet hij Barrelhouse weer en vormde zijn eigen Shakey Sam Blues Band met Appie Rammers, David Gardeur en Jan Dijkstra. Hun eerste album ‘Shakey Sam’ verscheen in 1975 op het Universe label (in 2019 opnieuw uitgebracht).

Het tweede album ‘Shakey Sam Blues Band’ verscheen in 1977 met Jan de Jong op bas, Leo Roodhof op drums en David Gardeur op piano.

Naast een aantal eigen nummers bevatte het album covers van Jimmy Johnson, Willie Dixon, Sonny Boy Williamson en Memphis Slim.

Van de band verscheen in 1981 het posthume album ‘Dedicated To The Blues’ waarop onder andere Klaas Vermeulen (harmonica), Rini Roukema (drums) en de eerder genoemde Jan de Jong en David Grandeur te horen zijn.

Het nummer Caledonia dook in 1979 op op het verzamel album ‘Lift 4’ en Don’t Answer The Door is te vinden op de zeer obscure cassette ‘This Is Blues 2’, een Indonesische release. The Shakey Sam Blues Band viel in 1980 uiteen.

Een jaar later beëindigde Shakey Sam zijn leven.

Shakey Sam is een bluesartiest die gewoonweg nooit vergeten mag worden!

Website: https://www.shakeysam.nl/