Who Are You: Sam Butera

 

Sam Butera

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Tenor saxofonist Sam Butera is een muzikant, die vooral bekend is geworden door zijn samenwerking met Louis Prima en Keely Smith. Wat velen niet zullen weten is dat hij ook een flink aantal langspeelplaten (LP’s dus) onder zijn eigen naam en met de bands the Witnesses and the Wild heeft uitgebracht. Platen waarop zijn moddervette rhythm & blues saxofoonspel prima uit de verf kwam.

Sam werd in 1927 geboren in New Orleans in een Italiaans-Amerikaans gezin. Zijn vader, een slager, speelde in zijn vrije tijd gitaar. Op zevenjarige leeftijd werd Sam gegrepen door het geluid van de sxofoon toen hij op een bruiloft aanwezig was. Zijn vader moedigde hem daarna aan om het instrument te gaan bespelen.

Al snel was Sam te vinden in de bigband van drummer Ray McKinley en begon hij naam te maken in de muziekindustrie. Look Magazine noemde hem 1 van Amerika’s meest veelbelovende muzikanten en dat terwijl Sam toen nog maar achttien jaar was!

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sam in toporkesten kon spelen als de orkesten van Tommy Dorsey, Paul Gayten en Joe Reichman.

Toen de populariteit van de big bands begon af te nemen ging Sam terug naar New Orleans waar hij in jazz clubs optrad. Daar kwam hij in contact met Louis Prima, die hem aanbood om in zijn band te komen spelen. Een band die vooral in Las Vegas optrad onder de naam the Witnesses.

Sam Butera bleef ruim 20 jaar bij Louis Prima en in die jaren nam hij met Prima en met Keely Smith songs op als That Old Black Magic, Just A Gigolo en I Wan’na Be Like You (van Walt Disney’s Jungle Book).

Sam’s stijl kan als zeer rauw  omschreven worden en zijn optredens zaten vol met humor. Het arrangement, dat Butera schreef voor Just A Gigolo zou veel later door David Lee Roth, Los Lobos, Brian Setzer en zelfs the Village People gebruikt worden.

In 1986 dook hij als acteur op in de film Viva Shaf en in de serie Space Gost Coast To Coast (1997)

Naast de albums met Louis Prima en Keely Smith en zijn soloplaten nam hij ook een album met Sammy Davis Jr. op

Sam Butera overleed in 2009 aan de gevolgen van een longontsteking.