Who are You: Rockin’ Sidney

 

Rockin’ Sidney

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Zydeco muziek komt naar mijn bescheiden mening veel te weinig aan bod. Daarom ligt de focus nu op Sidney Simien, veel beter bekend als Rockin’ Sidney. Een Amerikaanse zydeco artiest die geboren werd in Lebeau, Luisiana, op 9 april 1938. Op jeugdige leeftijd begon hij al met gitaarspelen  waarbij hij ook de harmonica onder de knie kreeg. Als tiener werd hij lid van de band van zijn oom Frank Simien en niet veel later begon hij zijn eigen band, Sidney Simien & his All Stars, die uit vele familieleden van Sidney bestond.

Zijn eerste single, Make Me Understand, verscheen in 1957 op het kleine Carl label. De single No Good Woman werd een kleine hit in Lousiana. De B-kant van die single, You Ain’t Nothing But Fine zou later door the Fabulous Thunderbirds gecoverd worden.

Sidney’s eerste platen bevatten nog geen zydecomuziek maar waren meer blues gericht en muzikanten als Katie Webster en George Lewis hielpen hem hierbij.

Er verschenen vervolgens nog meer releases van Sidney op labels als Fame, Rod Records en Ville Platte.

In 2965 werd Sidney’s band getekend door het Goldband label. Sidney begon een tulband te dragen en noemde zichzelf Count Rockin’ Sidney. Op het Goldband label verschenen meer dan 50, niet zo succesvolle, singles.

In de 70’s maakte Sidney de ommezwaai naar de zydeco toen hij doorhad dat deze muziekstijl behoorlijk populair aan het worden was. Hij begon vervolgens de accordeon te bespelen en richtte zich volkomen op de zydeco en zijn eerste album in die stijl was ‘Give Me A Good Time Woman’ op het Maison de Soul label in 1982.

Hij scoorde een hit met Louisiana Creole Man. De grote doorbraak kwam met de single My Toot Toot in 1985. De single kwam in de Country Top 40 terecht en verbleef daar maar liefst 18 weken.

Het nummer behaalde de platinum status en Sidney kreeg een Grammy Award voor het nummer. Covers van het nummer verschenen van onder meer Denise LaSalle, John Fogerty en Fats Domino.

Met de royalty’s van My Toot Toot kocht Sidney het radiostation KAOK en begin hij een eigen label ZBC Records. Hoewel hij daarna geen echte dikke hits meer scoorde bleef Sidney actief en populair.

Sidney had daarna een lang gevecht met longkanker en uiteindelijk stierf hij daaraan in 1998.

Website: Rockin’ Sidney