In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

Who Are You

Tekst: Peter Marinus

Merrell Fankhauser is binnen de Amerikaanse rock- en popwereld een behoorlijk legendarische naam. Deze zanger en gitarist uit Louisville, Kentucky, is vooral befaamd als componist van de wereld surfhit Wipe Out.

Hij is echter nooit erkend als de schrijver van deze classic, die hij met zijn band The Revels opnam in 1962.

De bekende gitaarband the Ventures claimde namelijk dat zij  deze hit geschreven hadden.

Na zijn surfperiode begon Merrell de band the Exiles met o.a. John “Drumbo” French (uit Captain Beefheart’s Magic Band). Nadat de band uiteen viel verscheen er een album onder de bandnaam Fapardokly, met restmateriaal van the Exiles en een aantal folkrock songs als Fapardokly.

Daarna probeerde Merrell het met de psychedelische rockband HMS Bounty, een band die slechts één album uitbracht. Ook deze band was een kort leven beschoren.

Het meest bekend is Merrell’s band MU waarin vroeger Captain Beefheart gitarist Jeff Cotton zat. Dit psychedelische album geldt als een obscure psychedelische rockparel.

Na MU ging Merrell compleet op de solotoer en bracht een flink aantal soloalbums uit waarop hij zich met diverse muzieksoorten bezig hield zoals Hawaiiaanse muziek, pop, rock en blues. Op die albums doken gasten op als  John Cippolina en Ed Cassidy (Spirit).

Merrell Fankhauser is nog steeds actief en is ook gastheer van zijn eigen “Tiki Lounge” TV show.