Who Are You: Leroy Anthony

 

Leroy Anthony

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Met bariton saxofonist Leroy Anthony nemen we een duik in de swingende jaren ‘50 swingjazz. Leory was een Amerikaanse muzikant, die vooral bekend is als broer van de legendarische trompettist en bandleider Ray Anthony.

Op eigen kracht leidde Leroy zijn eigen swingband. Leroy bracht onder een  hoeveelheid namen diverse singles en LP’s op. Zo kwamen er singles uit als Brother Lee Roy (& his Band).

De single Man On The Beat kwam uit op het Epic label in 1953. Het nummer werd geschreven door Don Simpson (bassist bij Ray Anthony & his Orchestra) en pianist George Williams, die bekend was als strijkers arrangeur voor de Jackie Gleason TV Show.

Ook de single South Rampart Street Parade verscheen in 1954, eveneens op het Epic label. Het nummer was een compositie van Bob Haggart (bassist bij o.a. Bob Crosby, Benny Goodman en Charlie Parker), drummer Ray Bauduc (o.a. Glenn Miller, Jack Teagarden en Bunny Berigan) en pianist/komiek Steve Allen.

Twee jaar later verscheen de single Beer Barrel Polka. Je raadt het al, een polka nummer. De single Street Walkin’ uit 1954 was een compositie van Quincy Jones en de EP ‘Sock Hop’ bevatte nummers van o.a. Mercer Ellington (de broer van Duke Ellington), Benny Goodman en Lionel Hampton.

Ook verschenen er singles als Brother Lee Roy his Baritone Sax & his Band zoals de EP ‘Wire Wheels’.

In 1958 verscheen het album ‘Jazz Pour Dancer’. Een album samen met bandleider en componist Sammy Kaye en de LP ‘Who Dat?’ op het Epic label.

Alle singles en albums van Leroy Anthony bevatten swingende bigband jazz met her en der bluesy invloeden. Naast zijn solo activiteiten was Leroy Anthony ook nog eens aktief als lid van Med Flory & his Orchestra. In die rol is hij te horen op de compilatie ‘Go West Young Med!’ (Med Flory & His Orchestra 1954-1959).

Ook was Leroy lid van het orkest van zijn broer Ray Anthony.

De cd ‘Man On The Beat’ op het Montpellier label, uit 2006, geeft een prima overzicht van het swingende geluid van Leory Anthony. Een onterecht wat ondergesneeuwde swing artiest!