In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

Who Are You

Tekst: Peter Marinus

Het leven, en dus ook de carrière, van gitarist Johnny Thunders is te kort en te tragisch geweest. En toch heeft Johnny het voor elkaar gekregen om behoorlijk wat indruk achter te laten. Vooral onder de liefhebbers van smerige garagepunk,of in dit geval rioolrock!

Johnny Thunders is vooral bekend geworden als gitarist van de eerste echte punkband the New York Dolls. Hun eerste album geldt nog steeds als absolute punk klassieker.

In deze band vielen de smerige, niets ontziende gitaarriffs van Johnny al op. Hier bleek ook hoezeer hij door het spel van Keith Richards beïnvloed was.

Na twee albums was het over met the New York Dolls. Johnny begon de band the Heartbreakers met ex-New York Dolls drummer Jerry Nolan, Walter Lure (gitaar) en Billy Rath.

Met deze band werd het album ‘L.A.M.F.'(Like A Motherfucker) opgenomen met producer Speedy Keen (met een verleden in de band Thunderclap Newman). Ondanks de rommelige productie geldt ook dit zeer smerige album als een garagepunk klassieker.

Door uitbundig druggebruik is ook deze band geen lang leven beschoren en Johnny brengt vervolgens het soloalbum ‘So Alone’ uit met de hulp van o.a. Steve Marriott, Phil Lynott, Steve Jones (Sex Pistols) en Peter Perrett (the Only Ones).

Het album oogst diverse lovende kritieken maar verkoopt voor geen meter. Johnny raakt intussen steeds meer aan de heroïne verslingerd waardoor zijn carrière in een snel tempo bergafwaarts gaat.

Er volgt nog een matig duetalbum met zangeres Patti Palladin (‘Que Sera’) en de concerten van Johnny zijn steeds warriger aan het worden.

Uiteindelijk overleed Johnny aan een overdosis in april 1999.

Zijn geluid blijft echter altijd voortleven!