In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

Who Are You

Tekst: Peter Marinus

Het kan soms vreemd lopen. Een super superster zijn in Frankrijk en in ons land een artiest, die weliswaar bekend was maar die niet echt potten in ons nuchtere kikkerlandje wist te breken.

Ik heb het dan over zanger Johnny Hallyday, geboren als Jean-Philippe Léo Smet, van Belgische afkomst.

In eigen land werd hij als de Franse Elvis Presley gezien en hij verkocht in totaal meer dan 110 miljoen platen.

Op die platen was altijd een rauw, soulvol geluid te horen door de zeer krachtige stem van Johnny. Hij putte rijkelijk uit het rock & roll, soul, blues en country verleden en nam ook vele Franstalige coverversies van klassiekers uit die genres op.

Zijn eerste single Souvenirs kwam in 1960 uit en die zou gevolgd worden door een enorme lijst van singles en albums, waarvan de live albums erg in trek waren.

 

Zijn liveoptredens waren in de 60’s dermate wild dat er enkele maanden een rockverbod (geen rookverbod dus) gold in Parijs.

Johnny vertrok meerdere malen naar de USA om daar opnames te maken zoals het album ‘Johnny Hallyday Sings America’s Rockin’ Hits’, dat hij in Nashville opnam. The Jordanaires, bekend van hun werk met Elvis Presley, zongen op zijn ‘Rock A Memphis’ album uit 1975.

Vanaf 2009 begon Hallyday te kwakkelen met zijn gezondheid en in dat jaar werd er darmkanker vastgesteld. Ironisch genoeg overleed hij pas in 2017 aan de gevolgen van longkanker.

Johnny Hallyday, een artiest met het blueshart op de juiste plaats, verdient  ook in ons land de erkenning voor zijn indrukwekkende oeuvre.