Who Are You: John Kay

 

John Kay

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Iedereen kent het ultieme biker nummer Born To Be Wild en velen zullen weten dat dat een nummer van de band Steppenwolf is. Maar wie was dan toch die zanger met dat grofkorrelige stemgeluid?

We hebben het dan over John Kay, die als Joachim Fritz Krauledat geboren werd in 1944 in het plaatsje Tilsit in Oost-Pruisen, Duitsland. Een plaatsje dat tegenwoordig bij Rusland hoort.

Tijdens de grote evacuatie in Oost-Pruisen in 1945, in barre winterse omstandigheden, vluchtte John’s moeder, samen met baby John voor de aanstormende Sovjet troepen. Uiteindelijk belandden ze in Hannover, West-Duitsland, John zou daar later een song over schrijven, ‘Renegade’ op het ‘Steppenwolf 7’ album.

John luisterde gedurende die periode in Hannover vaak naar de muziek van de British Forces Broadcasting Service. In 1958 verhuisde John met zijn vader en moeder naar Canada.

Al snel kwam John in aanraking met de pop-rockmuziek. In 1965 sloot hij zich aan bij de blues en folkband The Sparrows, die later als The Sparrow bekender zou worden. Deze band was redelijk succesvol in Canada.

De band verkaste naar Californië en besloot de bandnaam te veranderen in Steppenwolf. De muziekstijl ging meer de harde rock kant op en naast Born To Be Wild scoorde de band hits met Magic Carpet Ride, Monster en Rock Me. De songs Born To Be Wild en The Pusher verschenen op de soundtrack van de psychedelische bikerfilm ‘Easy Rider’ in 1969, hetgeen de naam van Steppenwolf alleen nog maar groter maakte.

Naast de platen met Steppenwolf bracht John in de 70’s ook soloalbums uit. Zijn eerste soloalbum ‘Forgotten Songs And Unsung Heroes uit 1972 staat te boek als zijn beste soloalbum. Op dat album is een mix van (blues) rock en country te horen en Steppenwolf lid Mars Bonfire was één van de gasten.

Het album werd niet echt enthousiast onthaald door de muziekpers. Men zag het als een “mislukte” poging van John om met zijn harde rock kant te breken. Het jaar erop verscheen het album ‘My Sportin’ Life’ en 5 jaar later het album ‘All In Good Time’. Ook deze albums verkochten matig.

Er volgden de nodige Steppenwolf reünies en in 2001 kwam John weer met een soloalbum ‘Heretics And Privateers’ waarop hij werd bijgestaan door o.a. Steve Cropper, Mike Henderson en Jimmy Hall.

John treedt tegenwoordig nog steeds op met Steppenwolf.

Website: https://www.steppenwolf.com/