Who Are You: John Dummer

 

John Dummer

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Bij het noemen van de naam John Dummer zal heel misschien, na heel diep nadenken, het nummer Nine By Nine tevoorschijn komen. Dit nummer uit 1970 was een bescheiden hitje in ons land en werd uitgebracht onder de naam the John Dummer Blues Band.

Wie is dan John Dummer?

Hij is een drummer uit Surbiton, Surrey, die op 19 november 1944 geboren werd.

In 1963 richtte hij zijn eerste band op, Lester Square & the G.T.’s waarin ook saxofonist Elton Dean (later in Soft Machine)  zat. Met deze band werd flink getoerd in Duitsland en de UK.

Twee jaar later, in 1965, begon hij zijn John Dummer Blues Band samen met Roger Pearce (gitaar) en Pete Moody (bas), Bob Hall (piano) en Dave Bidwell. John Dummer zong en speelde de harmonica.

Enkele personeelswisselingen volgden. Zo waren Tony Walker (bas), Regine Walker (zang), Tony “Tops” Topham (ex-Yardbirds), Dave Kelly (gitaar), Tony McPhee (gitaar), Jo-Ann Kelly (zang), Iain Thomson (bass) en John O’Leary (harmonica) leden. John Dummer was inmiddels weer achter de drums gaan zitten.

De band werd getekend door het Mercury Records label en het eerste album ‘Cabal’ werd in 1969 uitgebracht. Vlak daarna verliet Tony McPhee de band om zijn Groundhogs op te richten.

Er volgden nog twee albums, ‘The John Dummer Blues Band’ en ‘John Dummer’s Famous Music Band’. Daarna viel de band uiteen.

In 1972 kwam de band weer bijeen met violist Nick Pickett. En in dat jaar scoorde de band een hitje met het instrumentale Nine By Nine. Een album, ‘Blue’, verscheen onder de naam the John Dummer Band, met een hoes van Roger Dean.

Het vijfde album, ‘Oobleedoobleejubilee’, verscheedn in 1975, dit keer onder de naam John Dummers’Oobleedooblee Band en ging meer richting de countryrock.

Het laatste album werd in 1973 opgenomen met Graham Bond (saxofoon), Pick Withers (drums, later in Dire Straits) en Colin Earl (later in Foghat). Het album werd pas in 2008, als ‘Lost 1973 Album’ uitgebracht.

John Dummer ging verder als promotiemanager bij A & M Records, MCA Records en Elektra Records. In 1977 was hij als drummer te vinden in de band the Darts, een band die hij in 1980 weer verliet. Daarna toerde hij als drummer met Lowell Fulson en Eddie C. Campbell.

Vervolgens werd de band True Life Confessions opgericht met zijn vrouw Helen April, Squeeze bassist Harry Kakoulien Lurkers drummer Manic Esso. Deze band kwam commercieel echter niet van de grond waarna John samen met zijn vrouw een duo vormde en een bescheiden hit scoorde met Blues Skies.

Nadat hij een tijdje de manager was van de band the Screaming Blue Messiahs vetrok John naar Frankrijk en Portugal waar hij oude woningen opknapte. In Frankrijk speelde hij met Nico Toussaint en Jean-Claude Manuel.

Tegenwoordig houdt John Dummer zich met antiek bezig en drumt sporadisch met verschillende Franse bands.