Who Are You: Joe E. Convington’s Fat Fandango

 

Joe E. Covington's Fat Fandango

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band Joe E. Convington’s Fat Fandango is één van de vele voorbeelden van bands, die totaal onopgemerkt, een album uitbrachten en daarna compleet van de aardbol verdwenen.

In dit geval zullen slechts die-hard fans van the Jefferson Airplane/Starship een teken van herkenning tonen want drummer (en in deze band ook zanger) Joey Covington was in 1971 de vervanger van Jefferson Airplane drummer Spencer Dryden. Hij zat in Jefferson Airplane van 1969 tot en met 1972 en was te horen op hun albums ‘Volunteers’ (1969), ‘Bark’ (1971) en ‘Long John Silver’ (1972.

Joey Covington was voor het eerst te horen in de surfband the Vibra-Sonics, die in 1964 de single Thunderstorm uitbracht. Daarna zat hij tussen 1966 en 1967 in de band the Fenways onder de naam Joey Michno en het vervolg op deze band the Racket Squad.

In 1967 nam hij, samen met producer Kim Fowley, een solo single op. Een cover van het the Who nummer Boris The Spider.

Na zijn avonturen met Jefferson Airplane trad hij toe tot Hot Tuna en bleef bij die band van 1969 tot 1970. Op de albums van Hot Tuna is hij echter niet te horen. Wel op het Paul Kantner & Jefferson Starship album ‘Blows Against The Empire’ uit 1970.

In 1973 ging hij op eigen kracht verder met zijn band Joe E. Covington’s Fat Fandango, die verder bestond uit Jack Prendergast (bas), (Senator) Patrick Craig (keyboards) en Stevie Midnite (gitaar). Allemaal muzikanten waarvan na het verschijnen van het Joe E. Covington’s Fat Fandango album niets meer van werd vernomen.

Het  Joe E. Covington’s Fat Fandango album verscheen in 1973 op het Jefferson Airplane label Grunt Records en werd geproduceerd door Jefferson Airplane producer Pat Leraer. Op het album een mix van rock & roll, psychedelische rock en zelfs glamrock.

Ondanks het feit dat we hier met een lekker album te maken hebben werd het album totaal niet opgepikt door het grote publiek. De band stierf daarna dan ook een roemloos eind.

Het werd lange tijd stil rond Joey Covington. Hij kwam pas weer in het nieuws toen hij na een auto ongeluk overleed in 1973.

Onbekend maakt onbemind en dat is in het geval van Joe E. Covington’s Fat Fandango toch best wel zonde!