Who Are You: Jesse “Ed” Davis

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit, dat gitarist Jesse “Ed” Davis in 2018 posthuum werd opgenomen in de American Hall Of Fame is zijn naam te weinig bekend onder de muziekliefhebbers.

Dat zou kunnen komen doordat Jesse vooral als studiomuzikant actief was. Zo is hij o.a. te horen op albums van Eric Clapton, John Lennon en George Harrison.

Jesse werd in Norman, Oklahoma, geboren en had via zijn vader Indiaanse bloed in zijn aderen stromen. Nadat hij zijn school had afgemaakt was hij al snel te vinden in de band van Conway Twitty.

Door zijn vriend Leon Russell werd Jesse in het studio sessie circuit geïntroduceerd.

Ook trad hij toe tot de band van Taj Mahal. Met hem nam Jesse vier albums op en was hij te zien in het ‘Rock ‘n’ Roll Circus’ van the Rolling Stones.

Jesse bracht ook een aantal soloalbums uit waarop hij stijlen als blues, funk en Americana hanteerde. De eerste,’Jesse Davis’ stamt uit 1970 met gasten als Eric Clapton en Leon Russell. Daarna volgden ‘Ululu’(1972) en ‘Keep Me Comin’ (1973).

Tussendoor trad Jesse op tijdens het Concert For Bangla Desh van George Harrison in 1971.

Ook was hij kort lid van the Faces met Rod Stewart tijdens hun laatste Amerikaanse tournee. In die periode raakte Jesse verslaafd aan drugs. Deze verslaving zorgde ervoor dat Jesse een tijd lang verdween van het muzikale podium.

In 1985 was hij terug in een samenwerking met dichter en zanger John Trudell. Met hem verscheen het album ‘AKA Grafitti Man’, een album dat door Bob Dylan als album van het jaar 1985 werd uitgeroepen.

In 1988 werd Jesse dood aangetroffen in zijn appartement, overleden aan een overdosis…

De soloalbums van Jesse “Ed” Davis geven een goed beeld van deze zeer veelzijdige, veel te vroeg overleden, artiest.