In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgoerig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken beginnen we met de rubriek “Who Are You”.

Tekst: Peter Marinus

Deel twee in de rubriek “Who Are You?” toont de invloed aan, die een producer op het geluid van een band (of artiest) kan hebben.

In dit geval heb ik het dan over James William Guercio, die gezien mag worden als één van de grondleggers van de zogeheten “brassrock”. Rockmuziek met flink wat blazers dus. En dan kom je automatisch bij een band als Chicago uit.

Guercio was vanaf het debuutalbum van Chicago de vaste producer tot de periode waarin Chicago een wereldhit scoorde met de ballad “If You Leave Me Now”, waarvoor Guercio trouwens een Grammy won voor de arrangementen voor de zang.

Hij werd op 18 juli 1945 in Chicago geboren en was korte tijd lid van The Mothers Of Invention in hun “Freak Out” periode.

Al snel werd hij de huisproducer voor het Columbia label en produceerde hij, naast Chiacgo, ook artiesten als Blood, Sweat &Tears, The Buckinghams en Moondog.

Zijn veelzijdigheid blijkt uit het feit, dat hij zich niet tot de muziek beperkte. Begin jaren ’70 regisseerde en produceerde hij een aantal films waarvan “Electra Glide In Blue” uit 1973 de bekendste is. Daarvan verscheen datzelfde jaar een soundtrack album waarop o.a. Chicago leden James Pankow en Lee Loughnane naast muzikanten als Larry Carlton, Louie Shelton, Michael Omartian en Paul Beaver te vinden zijn.

In het midden van de 70’s werd Guercio manager van The Beach Boys en trad hij als bassist toe tot hun begeleidingsband.

Ook richtte hij de Caibou Ranch Studios op waar artiesten als Elton John, Joe Walsh, Stephen Stills en Rod Stewart albums opnamen.

Na een brand in 1985 was het echter gedaan met de studio.

Daarna stapte Guercio uit de muziek om zich op de veehouderij te storten (en de gas- en oliewinning).

Het soundtrackalbum van de film “Electra Glide In Blue” verscheen in 2011 als CD op het Quartet label. Voor de producers vaardigheden van Guercio kan je prima terecht bij de vele re-issues die van de band Chicago verschenen zijn.