Who Are You: Jack-Knife

 

Jack-Knife

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Hoe opmerkelijk is het als een aantal kopstukken uit de Britse en Duitse muziekwereld bij elkaar kruipen en een album opnemen met voornamelijk covers van bluesklassiekers? Dat is precies wat het geval was bij de (gelegenheids) formatie Jack-Knife.

Een Brits-Duitse band met John Wetton (zang, bas), Richard Palmer-James (gitaar), John Hutcheson (keyboards) en Curt Cress (drums).

De bekendste naam in deze formatie is uiteraard John Wetton, die grote successen behaalde als lid van legendarische progbands als King Crimson en Asia. Voordat hij tot King Crimson toetrad was hij al actief in bands zoals Mogul Thrash en Family.

In 1973 werd hij lid van King Crimson en is hij te horen op de albums ‘Larks’ Tongues In Aspic’ (1973), ‘Red’ (1974) en ‘Starless And Bible Black’ (1975).

Na het uiteenvallen van King Crimson was John Wetton in een flink aantal bands te vinden zoals Roxy Music, Uriah Heep, UK, Wishbone Ash en uiteindelijk Asia met voormalige yes gitarist Steve Howe. Met Asia was John Wetton wederom zeer succesvol. Uiteindelijk overleed hij in 2017 aan kanker.

In King Crimson maakte John kennis met Richard Palmer-James, die de tekst schrijver van de band was. Hij is ook bekend als mede oprichter van Supertramp en hij is als gitarist op het eerste Supertramp album te horen. Ook is hij bekend geworden als tekstschrijver van de hit “Maria Magdalena” van Sandra (!).

Drummer Curt Cress komt uit Duitsland en is bekend als lid van de fusionband Klaus Doldinger’s Passport, Atlantis, Spliff (ex-Nina Hagen Band) en Triumvirat.

Toetsenist John Hutcheson is vrij onbekend. In de 70’s was hij te horen op albums van o.a. Paul Brett ‘s Sage, Soundation en Fat Mamma’s Big Boozas Bad News Blues Band (wie kent ze niet !).

In 1978 nam de band in tien dagen tijd het  album ‘I Wish You Would’ op voor het  Polydor label. Een album met een groot aantal covers van bluesklassiekers. I Wish You Would van Billy Boy Arnold, Good Mornin’ Little Schoolgirl van Sonny Boy Williamson, You Can’t Judge A Book By The Cover van Willie Dixon, Eyesight To The Blind van Willie Dixon en Dimples van John Lee Hooker.

John Wetton en Richard Palmer-James brachten in 1997 nog het album ‘Monkey Business’ uit.

Door de dood van John Wetton is het niet verder gekomen dan één album. Een album van een zogeheten “supergroup”, dat het aanhoren zeer zeker waard is!