Who Are You: Hadda Brooks

 

 

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Hadda Brooks was een Amerikaanse zangeres, pianiste en componiste uit Los Angeles. Een artieste, die niet de aandacht kreeg die zij wel degelijk verdiende. Dit komt mede doordat zij haar thuisland, de USA, verliet om zich jarenlang in Europa, (Oostenrijk) te vestigen.

Hadda werd in 1916 geboren en kreeg al snel de bijnaam  “Queen of The Boogie”. Dat ondanks het feit, dat zij de voorkeur aan ballads gaf. Maar nadat zij beïnvloed werd door de muziek van Albert Ammons, Pete Johnson en Meade Lux Lewis ging de boogie een steeds grote rol in haar muziek spelen.

In 1945 verscheen haar eerste single Swingin’ The Boogie op het Federal label, die het tot een regionale hit schopte. Haar nummer Out Of The Blues bereikte de Rhythm & Blues Top 10.

In 1958 nam Hadda, samen met pianist Pete Johnson, het album Swings The Boogie op.

In de zeventiger jaren vertrok Hadda naar Europa om daar op festivals en in nachtclubs te gaan spelen. Zij trad hierdoor vrijwel niet meer in de USA op.

Het duurde tot 1986 dat Hadda weer eens in de USA optrad, ter gelegenheid van de opening van een jazzclub van haar manager in Los Angeles. Hierna bleef Hadda optreden in diverse Amerikaanse clubs.

In 1994 verscheen er eindelijk weer eens een album van Hadda, ‘Anytime Anyplace Anywhere’ op het DRGl abel, gevolgd door het album ‘Time Was When’ op het Pouintblank label in 1996.

Ook verschenen er drie nummers op de Kerst verzamelaar Even Santa Gets The Blues.

Hadda overleed op 86-jarige leeftijd, na een openhartoperatie, in 2002. In 2007 verscheen de documentaire Queen Of The Boogie, over haar leven.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Hadda_Brooks