Who Are You: Finch

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”
Tekst: Peter Marinus

Wie had er nu ooit gedacht dat er uit de smeulende resten van Q65 een instrumentale symfonische rockband zou ontstaan?

En toch gebeurde dat!

Ex-Q65 leden Joop van Nimwegen (gitaar), Peter Vink (bas) en Beer Klaasse (drums) besloten in 1974 om samen met ex-Swinging Soul Machine toetsenist Paul Vink een band op te richten.

Een zanger werd niet gevonden dus werd besloten om de band Finch een instrumentale symfonische rockband te laten worden.

Paul Vink werd al snel vervangen door Cleem Determeijer, een student aan het Rotterdamse Conservatorium.

Met deze bezetting werd het album Glory Of The Inner Force opgenomen in 1975, geproduceerd door Roy Beltman.

Het album haalde lovende kritieken binnen en werd zelfs door het Atlantic label in de USA uitgebracht. De verkoopcijfers bleven echter achter.

Cleem Determeijer stapte na het uitbrengen van de tweede LP Beyond Expression (1975)  uit de band om zich weer aan zijn studie te wijden. Hij werd vervangen door Ad Wammes.

Met hem werd het derde album Galleons Of Passion opgenomen in 1977. Op dat album was ook de nieuwe drummer Hans Bosboom te horen. Het album werd opgenomen in de befaamde Rockburgh Studios met de Britse producer Sandy Roberton.

De band trad in Nederland, België en Duitsland op als voorprogramma van de Jan Akkerman Band maar de verkoopcijfers van de albums bleven laag.

Hans Bosboom werd daarna vervangen door Fred van Vloten.

Toen Joop van Nimwegen in 1978 de band verliet betekende dat gelijk het einde van de band.