Who Are You: Esquerita

 

Esquerita

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Gedurende de vijftiger jaren gold Little Richard als één van de meest flamboyante artiesten. Hij moest echter zijn meerdere erkennen in Esquerita, een zanger-pianist uit Greenville, South Carolina. Een wilde rock & roller die gebruik maakte van make up, twee (!) pruiken een zonnebril.

Esquerita claimde dat Little Richard door hem zou zijn beïnvloed en Little Richard claimde dat Esquerita door hém geïnspireerd zou zijn.

Esquerita werd als Eskew Reeder, Jr. Geboren. Het jaar van zijn geboorte is onduidelijk. Het is of 1935 of 1938. Hij leerde zichzelf pianospelen en trad als tiener toe tot de gospelformatie Heavenly Echoes uit New York.

Paul Peek, afkomstig uit Gene Vincent’s Blue Caps, gaf hem de kans om een demo op te nemen bij de radiozender WESC uit Greenville. Dit leverde Esquerita een contact op bij Capitol Records waar de single The Rock Around verscheen. Daarna volgden nog meer singles, die Esquerita opnam in Nashville, Dallas, New Orleans en Detroit.

Er verscheen slechts één album van Esquerita, met de titel Esquerita, in 1959 met country producer Ken Nelson. Volgens de verhalen zouden Jimi Hendrix, Allen Toussaint, Dr. John en the Jordanaires ooit met Esquerita hebben opgenomen. Tot grote successen leidden deze activiteiten echter niet.

In 1963 nam Esquerita nog een album op bij het vermaarde Motown label. Het album werd echter nooit uitgebracht.

Langzaam aan begon Esquerita uit het muzikale beeld te verdwijnen. Hij veranderde zijn artiestennaam in The Magnificent Maloch en tekende bij Brunswick Records. Successen bleven echter uit.

Gedurende de 70’s was hij als artiest te vinden in een Afro-Amerikaanse homo club. Dit keer met de artiestennaam Fabulash. Linda Hopkins nam in 1973 zijn song Seven Days And Seven Nights op.

Esquerita eindigde uiteindelijk als autowasser en als beheerder van een parkeerplaats, voordat hij aan AIDS overleed in 1986. Een treurig eind voor een eens zo wilde rock & roller!