Who Are You: Eddy Clearwater

 

Eddie Clearwater

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Eddy Clearwater is een gitarist, die gezien wordt als één van de belangrijke namen uit de Chicago blues geschiedenis maar vreemd genoeg wordt zijn naam niet meteen genoemd als je het over Chicago blues giganten hebt.

Eddy werd in 1935 als Edward Harrington geboren in Macon, Mississippi. Zijn ouders stamden deels af van de Cherokee Indianen.

Het gezin Harrington verhuisde in 1948 naar Birmingham, Alabama, waar Eddy op 13-jarige leeftijd gitaar begon te spelen en al snel optrad met diverse gospelformaties zoals The Five Blind Boys Of Alabama.

Eddy vertrok in 1950 naar Chicago en werkte daar samen met o.a. Magic Sam en Otis Rush.

Hij ontwikkelde, als linkshandige gitarist, een eigen stijl, die hard en behoorlijk soulvol klonk met de nodige countryblues en gospelinvloeden. In het begin van de 50’s stond hij bekend als Guitar Eddy. Zijn eerste single, Hill Billy Blues, verscheen in1958, dit keer onder de (vreemde) naam Clear Waters. Een single, die behoorlijke invloeden van Chuck Berry (zijn grote idool) bevatte.

Na nog enkele singles ging Eddy verder als Eddy Clearwater. Later voegde hij daar nog de bijnaam “The Chief” aan toe en trad hij op met Indianentooi.

Gedurende de 60’s en 70’s bouwde Eddy een behoorlijke populariteit in de USA op en trad hij ook enkele malen in Europa op (o.a. voor de BBC TV)

In 1997 begon Eddy te kwakkelen met zijn gezondheid. Hij onderging een “triple bypass” operatie.

In 2004 werd Eddy genomineerd voor een Grammy Award, samen met de band Los Straitjackets, met wie hij het album ‘Rock ‘n’Roll City’ opnam.

Uiteindelijk overleed Eddy Clearwater in 2018 aan hartfalen.

Website: http://www.eddyclearwater.com/