Who Are You: Doctor Ross

 

Doctor Ross

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Doctor Ross is zo’n bluesartiest waar je gewoonweg veel te weinig over hoort.

Deze one-man band werd als Charles Isaiah Ross geboren op 21 oktober 1925 in Tunica, Mississippi. Hij bespeelde gelijktijdig de gitaar, de harmonica en de drums en wist daarbij ook nog eens te zingen. Hij kwam uit een gezin van 11 kinderen.

Tijdens zijn militaire dienst periode van 1943 tot 1948 en 1950 tot 1951 verzamelde hij een collectie medische boeken hetgeen hem de bijnaam Doctor Ross opleverde. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij tijdens een radio-uitzending op het station KFFA in Helena, Arkansas.

Zijn eerste plaat, op 78 toeren was Country Clown, dat geproduceerd werd door Sam Phillips en werd uitgebracht op het Chess label.

Daarna bracht Doctor Ross nog twee, door Sam Phillips geproduceerde, singles uit die op het Sun label verschenen, respectievelijk in 1953 en 1954. Eind 1954 verhuisde Ross met zijn gezin naar Flint, Michigan waar hij in de General Motors fabriek ging werken.

In 1958 bracht hij de Industrial Boogie uit op zijn eigen DIR label. Een nummer dat behoorlijk door John Lee Hooker’s Boogie Chillen gebaseerd was. Daarna verschenen er vier singles op het Fortune label waarvan Cat Squirrel het bekendst werd via covers van o.a. Cream en Jethro Tull.

Het eerste Doctor Ross album ‘Call The Doctor’ verscheen in 1965 en werd als one-man band opgenomen. In hetzelfde jaar trad hij op tijdens het American Folk Blues Festival.

Het duurde tot 1971 voordat album nummer twee, ‘Doctor Ross The Harmonica Boss’, verscheen waarop hij begeleid werd door the Disciples.

Doctor Ross won een Grammy Award in de categorie “Best Ethnic or Traditional recording” voor zijn bijdrage aan de verzamelaar ‘Rare Blues’ uit 1980.

Het laatste Doctor Ross album werd live opgenomen op het Burnley Blues Festival in 1991. Twee jaar later overleed Doctor Ross op 67-jarige leeftijd.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_Ross