Who Are You: Dave Frishberg

 

Dave Frishberg - Classics

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Dave Frishberg is een schandalig over het hoofd geziene Amerikaanse artiest. Een artiest wiens muziek zeer veelzijdig te noemen is. Hij schakelde moeiteloos over van jazzy funk naar swing, bop en dixieland.

Liefhebbers van Mose Allison of Ben Sidran zouden wel eens zeer blij van kunnen worden van zijn muziek.

Dave Frishberg werd geboren in Saint Paul, Minnesota in 1933. Als kleine jongen studeerde hij al klassieke piano maar raakte even later zeer geïnteresseerd in de blues en boogie woogie, mede door het luisteren naar platen van o.a. Jay McShann en Pete Johnson.

Nadat hij twee jaar gediend had in the USA Air Force vertrok Dave in 1957 naar New York waar hij solo piano ging spelen in de Duplex in Greenwich Village. Daarna werkte hij met artiesten als Carmen McRae, Ben Webster, Zoot Sims en Gene Krupa.

Ook begon hij zelf nummers op te nemen. Zijn My Attorney Bernie werd een flinke hit voor jazz zangeres Judy Roberts. In 1971 vertrok Dave naar Los Angeles en werd hij studiomuzikant. Ook nam hij zijn eerste soloalbums op.

Dave was niet echt honkvast want in 1986 vertrok hij naar Portland, Oregon en schreef hij teksten voor o.a. Johnny Mandel, Gerry Mulligan, David Shire en Blossom Dearie. Hij werd vier keer genomineerd voor een Grammy Award als beste jazz zanger.

Dat de songs van Dave Frishberg populair zijn bewijst het feit dat zijn nummers opgenomen werden door o.a. Bette Midler, Irene Kral, Diana Kral, Shirley Horn en Mel Tormé.

In 2021 overleed Dave Frishberg op 88-jarige leeftijd.