Who Are You: Danny Kalb

 

Danny Kalb - I’m Gonna Live The Life I Sing About

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Op 19 november 2022 overleed de Amerikaanse gitarist Danny Kalb. In eerste instantie niet echt een naam, die bij het “grote publiek” bekend is. Maar als je hoort dat Danny Kalb deel uitmaakte van de band the Blues Project met Al Kooper wordt het een heel ander verhaal. The Blues Project was echter niet de eerste band van Danny Kalb.

Hij werd geboren in Mount Vernon, New York, op 9 september 1942. Op 15-jarige leeftijd vormde hij de band the Gay Notes en trad hij op met Bob Dylan op het WBAI-FM concert in 1961.

Vervolgens was Danny in the Ragtime Jug Stompers te vinden, samen met zijn mentor Dave Van Ronk, de legendarische folk singer-songwriter. Daarna was het de beurt aan the Folk Stringers, een trio met Artie Rose en Barry Kornfield.

Danny’s reputatie als gitarist begon te groeien en hij verscheen op albums van Phil Ochs en Judy Collins.

De grote doorbraak kwam toen de band the Blues Project in 1965 werd geformeerd (met Al Kooper). Deze band bracht drie albums uit en bestond tot 1971 waarna de band door de gebruikelijke redenen drugs en persoonlijke problemen uiteen viel. Al Kooper formeerde daarna Blood, Sweat & Tears.

Danny ging solo verder en bracht in 1968 het ‘Crosscurrents’ album uit. Een album met folk- en bluesgitarist Stefan Grossman.

Daarna werd het stil rond Danny Kalb. Heel stil!

Pas in 1996 dook hij weer op bij een reünie van the Blues Project. Danny ging verder met het spelen van solo akoestische optredens en elektrische optredens met zijn Danny Kalb Trio (met Bob Jones (bas) en Mark Ambrosino (drums). Dit trio bracht in 2008 het ‘I’m Gonna Live The Life I Sing About’ album uit, dat door de muziekpers enthousiast ontvangen werd, gevolgd door het album ‘Moving In Blue'(als Danny Kalb & Friends).

Danny bleef albums uitbrengen en zijn laatste album was ‘Played A Little Fiddle’ met Steve Katz (the Blues Project) en Stefan Grossman.

Danny Kalb overleed op 80-jarige leeftijd op 19 november 2022.