Who Are You: Carlsberg

 

Carlsberg

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Nederlandse band Carlsberg bouwde gedurende hun bestaan een flinke live reputatie op. Toch wist deze band niet echt door te breken. Er werd slechts één hitje gescoord, All The President’s Men, dat in 1979 slechts tot de dertigste plaats in de Top 40 kwam en dat een totaal verkeerd, Dire Straits-achtig, beeld van de band gaf.

Het geluid van Carlsberg zat namelijk vol met rock en rhythm & blues.

Carlsberg werd in 1974 opgericht door Arti Kraayeveld, die in 1970 the Bintangs had verlaten. Nu de naam the Bintangs valt zal het je gaan opvallen, dat de vele bezettingen van Carlsberg in de loop der jaren vol zat met voormalige Bintangs leden. Rob Kruisman (ex-Ekseption) zat in al deze bezettingen als zanger en saxofonist.

In 1975 verscheen de eerste single Sweet Louise, die niet verder kwam dan de Tip Parade. Al snel daarna verliet Arti Kraayeveld de band zodat de band verder ging met de genoemde Rob Kruisman, Han Bavinck (gitaar, later in Superjones en de Leo Koster Band), André Versluys (bas, later in De Munck, Vitesse en the Scene), Bart Terlaak(drums, ex-Threshold Fear en Bismarck) en percussionist Egon Jansen.

Ook de tweede single, Rock On, flopte.

De vele bezettingswisselingen begonnen daarna. Ego Jansen, Han Bavinck en  André Versluys verlieten de band om vervangen te worden door wondergitarist Japie Castricum, die later in the Bintangs op zou duiken en bassist Gerard van Dooren (later in Jan Rot’s Ratata). Met deze bezetting werd het album ‘No Credit Cards’ opgenomen, dat in 1978 verscheen. Op dit album hun enige hit All The President’s Men.

Een jaar later verschenen  zowel het nieuwe studioalbun ‘Cash & Carry’ als het live album ‘Carlsberg Live’.

Gerard Verdooren en Bart Terlaak waren inmiddels vervangen door Albert Schierbeek (bas) en Burt van der Meij (drums), die beiden later bij the Bintangs zouden opduiken.

Carlsberg was in deze periode redelijk populair in Duitsland en zelfs in Australië.

Het laatste album van Carlsberg, ‘Loaded’, verscheen in 1983 met de terug gekeerde Gerard van Dooren als plaatsvervanger voor Albert Schierbeek.

De twee laatste singles, Demonstration Time en Anyone Who Had A Heart (een Dionne Warwick cover) flopten beiden genadeloos. Toen er vervolgens ook nog eens een hoge belastingaanslag volgde hield Carlsberg het voor gezien.

Rob Kruisman ging een jaar laster verder met de succesvolle rhythm & bluesband de Gigantjes, waarin ook Arti Kraayveld en Bart Terlaak zaten. Er volgde in 1988 een eenmalige Carlsberg reünie.

Arti Kraayeveld overleed in 2018, Japie Castricum in 2021 en oerlid Rob Kruisman in 2023.

Carlsberg zal vooral als energieke liveband herinnerd worden.