Who Are You: Browning Bryant

 

Browning Bryant

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

In de jaren ‘70 was Allen Toussaint, de grootheid uit de New Orleans muziekscene, behoorlijk actief als producer en arrangeur. Zo kwam je hem o.a. tegen op albums van the Band en zelfs de Schotse Frankie Miller.

Ook de Amerikaanse zanger Browning Bryant bracht in 1974 een album uit met Allen Toussaint als producer en The Meters als backingband.

Toch brak Browning Bryant niet door bij het grote publiek, En dat is vreemd gezien de hoge funky kwaliteit van zijn album met Allen Toussaint.

Browning werd als John Baxter Browning Bryant geboren in 1957 in Pickens, South Carolina.

Als tiener was hij vrij succesvol met zijn folk-pop nummers. Zo was vooral het nummer ‘Games That Grown Up Children’ vrij succesvol in 1969 hetgeen leidde tot enkele TV optredens bij o.a. de Ed Sullivan Show.

Ook werd Browning door het tienerblad ‘16 Magazine’ uitgeroepen tot ‘Best Boy Singer’.

Op zestienjarige leeftijd nam Browning het genoemde ‘Browning Bryant’ album met Allen Toussaint op. Op dat album klinkt Browning voor zijn leeftijd behoorlijk volwassen in de heerlijke New Orleans funknummers.

Na dat album begon de populariteit van Browning in te storten. Hij probeerde het nog even met een rol in de musical ‘Tom Sawyer’.

Vervolgens studeerde Browning af op de Clemson University met een ‘political science’ diploma en ging hij als manager werken in de Belk winkelketen. Hij bleef echter nummers schrijven en bracht in eigen beheer nog een aantal albums uit, die echter allen flopten.

In 2019 overleed Browning.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Browning_Bryant