Who Are You: Bloodrock

 

Bloodrock - Bloodrock 2

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band Bloodrock is ons land eigenlijk alleen maar redelijk bekend door hun single D.O.A.  uit 1971. Een single die niet verder kwam dan een notering in de Tip Parade.

De band uit Fort Worth, Texas, was al vanaf 1963 actief als the Naturals met Jim Rutledge (drums, zang), Nick Taylor (gitaar, zang), Ed Grundy(bas, zang) en Dean Parks (gitaar). Deze garagerockband was o.a. het voorprogramma voor bands als the Beach Boys, Paul Revere & the Raiders en the Five Americans. Er werd slechts één single, I Want You/Hey Girl, uitgebracht in 1965.

Een jaar later veranderde band van naam en ging als Crowd + 1verder. De band tekende bij het Capitol label en bracht drie singles uit, Mary Ann Regrets, Don’t Hold Back en Circles. Hits bleven echter uit met het gevolg dat de band door Capitol gedropt werd. Dean Parks hield het voor gezien en werd later de “musical director” van de Sonny & Cher Show. Hij werd vervangen door Lee Pickens en de band breidde uit met zanger en toetsenist Stevie Hill.

Al snel werd de bandnaam opnieuw veranderd. Dit keer in Bloodrock, een naam die verzonnen werd door Grand Funk Railroad manager  en producer Terry Knight. Hij zorgde ervoor dat de band (opnieuw) door het Capitol label getekend werd.

In 1970 werd het eerste album, ‘Bloodrock’, uitgebracht, geproduceerd door Terry Knight. Het album haalde de Billboad 200 hitlijsten en kwam niet verder dan positie 160.

Jim Rutledge verliet de drumkit en werd de zanger van de band. Zijn plaats achter de drums werd ingenomen door Rick Cobb. Met deze bezetting werden vier albums uitgebracht.

Het tweede album, toepasselijk ‘Bloodrock 2’ getiteld, was het meest succesvolle album van de band. Het album piekte op positie 21 van de albumlijst. Vreemd genoeg weigerden sommige radiostations het album te draaien omdat er “sirene geluiden” op het album te horen waren, die mogelijk automobilisten zouden kunnen afleiden.

In 1972 vonden er wat bezettingswisselingen plaats. Lee Pickens en Jim Rutledge vertrokken. Ze werden vervangen door Warren Ham (zang, saxofoon, fluit) . Lee Pickens formeerde the Lee Pickens Group en Jim Rutledge bracht een soloalbum uit in 1973.

Nog een personeelsverandering. In 1973 werd Rick Cobb vervangen door Randy Treader. Met deze bezetting werd het ‘Whirlwind Tongues’ album in 1974 uitgebracht..

Het eind van de band kwam in zicht in 1975 toen Nick Taylor de band verliet en vervangen werd door Bill Ham en Randy Reader werd vervangen door Matt Betton. Er werd een album opgenomen, ‘Unspoken Words’, dat pas in 2000 werd uitgebracht. Snel daarna viel de band uiteen.

In 2005 kwam de originele bezetting eenmalig bij elkaar om geld bij elkaar te krijgen voor de leukemie behandeling van Stevie Hill. Dit concert werd gefilmd en uitgebracht op DVD in hetzelfde jaar. Stevie Hill overleed in 2013. Drie jaar daarvoor overleed Nick Taylor na een auto ongeluk.

Bloodrock is een geheel onterecht “vergeten” Amerikaanse hardrock band.