Who Are You: Bix Beiderbecke

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

In 1978 bracht Ry Cooder het album Jazz uit. Een album waarop hij terug ging naar het ragtime en jazzgeluid van de jaren ‘20 en ‘30. Op het album staat een aantal composities van Bix Beiderbecke. Een kornettist, pianist en componist uit Davenport, Iowa, die gedurende zijn korte leven niet echt bekend was bij het “grote” publiek.

Hij werd in 1903 geboren en leerde zichzelf de kornet te bespelen.

De eerste opnames waarop Bix Beiderbecke te horen is zijn de opnames met de groep the Wolvernes uit 1924. Daarna trad Bix toe tot het orkest van Jean Goldkette om daarna toe te treden tot het orkest van Frankie “Tram” Trumbauer.

Om puur financiële redenen stapte Bix in 1927 over naar het populaire, en dus goed betalende, Paul Whiteman Orchestra.

Bix Beiderbecke wordt gezien als één van de meest invloedrijke muzikanten uit de 30’s met name door zijn pure manier van spelen. Ook is hij bekend door zijn composities als Davenport Blues en Georgia On My Mind.

Zijn gezondheid ging, door overmatig alcohol gebruik, met de jaren achteruit, ondanks meerder afkick pogingen. In 1931 overleed Bix op slechts 28 jarige leeftijd.

Hij werd in 1973 postuum opgenomen in de Grammy Hall Of Fame.