Who Are You: Billy Vera

 

Billy Vera
Photo credit: Billy Vera

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Vreemd genoeg is Billy Vera in ons land alleen bekend door zijn single At This Moment en het feit dat Marco Borsato met dit nummer de Soundmix Show won. Billy Vera had veel bekender bij ons moeten zijn. Al was het alleen om zijn lange staat van dienst  in de muziek business.

Billy werd als William Patrick McCord geboren in 1944 Riverside, Californië. Zijn moeder was één van de Ray Charles Singers, die regelmatig in de Perry Como TV show te zien waren. Als tiener bracht Billy  zijn eerste single My Heart Cries uit, dat in het Noordoosten van de USA populair was.

Als songschrijver was Billy ook al vroeg succesvol. Zo pende hij Mean Old World, dat een hit werd voor Ricky Nelson en Make Me Belong To You, een hit voor Barbara Lewis.

Het gevolg was dat Billy zelf getekend werd door het Atlantic label. Hier nam hij een duet met Judy Clay, een nicht van Dionne Warwick, op. Dit nummer, Storybook Children, werd een dikke hit. Samen waren zij te zien in Harlem’s Apollo Theatre met een staande ovatie als gevolg. De eerste solohit van Billy was With Pen In Hand, een cover van een Bobby Goldsboro nummer met arrangementen van Arif Mardin.

Na de succesvolle 60’s kreeg Billy het een stuk zwaarder in de 70’s totdat Dolly Parton zijn I Really Got The Feeling opnam en daarmee op nummer 1 van de country charts belandde.

Billy verhuisde naar Los Angeles en richtte daar de band Billy & the Beaters op, die al snel een prima live reputatie opbouwde.

Er werd getekend bij het Alfa label waar de band een hit scoorde met I Can Take Care Of Myself. Toen de opvolger At This Moment slechts de onderkant van de hitlijsten bereikte werd het contract met het Alfa label verbroken.

Zes jaar later kreeg At This Moment een herkansing toen het nummer gebruikt werd in de sitcom Family Ties en tot nummer 1 van de hitlijsten doorstootte. Billy hield zich ook even bezig met acteren. Zo was hij te vinden in films als The Doors, Blind Date en in TV series Baywatch en Beverly Hills, 90210.

Ook als producer was Billy actief. Zo produceerde hij vier albums van Lou Rawls. Daarnaast werden zijn songs gecoverd door o.a. Bonnie Raitt, Robert Plant, Fats Domino, Tom Jones, Little Milton en Etta James.

De song At This Moment kwam in 2008 weer in de aandacht doordat Michael Buble het nummer opnam voor zijn album Crazy Love.

In 2016 bracht Billy het album Billy Vera ‘Big Band Jazz’ uit, dat een eerbetoon aan grote songwriters als Duke Ellington, Count Basie en Buddy Johnson was.

Een nieuwe activiteit is het schrijven van boeken zoals zijn  memoires in Harlem To Hollywood en Rip It  Up: The Specialty Records Story.

Van Billy Vera zijn we, hopelijk, nog lang niet af.

Website: https://billyvera.com/