Who Are You: Big Bill Krakkebaas

 

Big Bill Krakkebaas
credits Beeld Vertommen

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Big Bill wordt wel de “Peetvader van de Belgische blues” genoemd. Daarom is het des te opmerkelijk dat wij hier in Nederland nauwelijks van deze artiest hebben gehoord. Zijn ware naam is Armand Hombroeckx en hij is in België vooral bekend onder de naam Big Bill Krakkebaas.

Hij begon met zij broer Bert in de skifflegroep Bert & the Skifflegroup in 1966 en daarna vormt hij de band het Luk Tegenbos Smartensemble. Doordat zijn solo’s enthousiaste reacties oproepen besluit Bill voortaan solo verder te gaan.

De band Big Bill Krakkebaas & the Sock ‘n’ Soul (Ram Jam Funky But Live) Band wordt gevormd, Een lekker makkelijk in het gehoor liggende bandnaam…

In 1976 verschijnt het eerste album onder de naam Big Bill met o.a. Jean Blaute (keyboards, later bij o.a. Raymond van ‘t Groenewoud) en Jean-Marie Aerts als producer en gitarist (later in TC Matic).

Ook het tweede album ‘Sit On It’ uit 1978 werd door Jean-Marie Aerts geproduceerd en had gasten als B.J. Cole (steelgitaar) en Chris Mercer (saxopfoon).

Hun populairste nummer was de cover van het Chuck Berry nummer School Days onder de titel Eene Me Hesp, van het gelijknamige album uit 1995. In 1995 verscheen het livealbum ‘Allee Live +3’ waarna het qua releases stil werd rondom Big Bill.

Pas in 2013 dook hij weer op met de single Schonen Dag.

Bill treedt nog steeds op en heeft zijn eigen café in Leuven en is mede-organisator van het Marktrock festival in Leuven.

Website: https://www.facebook.com/armand.hombroeckx