Who Are You: Beck, Bogert & Appice

 

Beck, Bogert & Appice

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Op 10 januari j.l. overleed de legendarische Britse gitarist Jeff Beck. Een gitarist met een enorme invloed op latere gitaristen. Hij stond bekend om het feit dat hij de meest onmogelijke geluiden uit zijn gitaar wist te toveren.

Uiteraard is hij ook bekend door het feit dat hij deel uitmaakte van the Yardbirds. Maar zijn soloalbums worden het meest geroemd.

Een periode uit de loopbaan van Jeff Beck die ietwat vergeten lijkt is het powetrio Beck, Bogert & Appice, dat Jeff Beck oprichtte na zijn avonturen met the Jeff Beck Group.

Het trio werd oorspronkelijk opgericht in 1969 maar door een auto ongeluk van Jeff kwam het trio even op pauze te staan. Nadat Jeff opgeknapt was ging hij verder met the Jeff Back Group, een band die in 1972 uiteen viel.

Toen was het tijd voor het trio Beck, Bogert & Appice. De band begon nog even onder de naam the Jeff Beck Group met Max Middleton (keyboards) en Kim Milford (zang, die later door Bobby Tench vervangen zou worden.

Toen Tench en Middleton de band verlieten was er echt sprake van een trio met naast Jeff Beck voormalige Cactus en Vanilla Fugde leden Tim Bogert (bas) en Carmine Appice (drums).

Beck, Bogert & Appice - cover

Hun debuutalbum ‘Beck, Bogert & Appice’ werd in de fameuze Chess Studios opgenomen. Drie nummers van het album werden geproduceerd door Don Nix. Het album was vrij succesvol in de USA en bereikte daar de twaalfde plaats in de album charts.

Er werd behoorlijk veel getoerd door het trio, o.a. door Europa en in Japan.

De Japanse concerten zijn te horen op het tweede album ‘Live ‘73’, opgenomen in de Kosei Nenkin Hall in Osaka. Op dat album is ook een aantal solonummers van Jeff Beck te horen zoals Jeff’s Boogie en Black Cat Moan.

Tijdens één van de tournees kwam er een abrupt eind aan het supertrio toen Jeff Beck volkomen onverwachts uit de band stapte om zich op zijn solocarrière te storten.

Tim Bogert kwamen we later nog tegen in bands als the Ben Schultz Band, Boxer, Derringer Bogert & Appice en Pipedream. Hij overleed in 2021.

Drummer Carmine Appice versleet later de nodige bands. The Rod Stewart Band, Blue Murder, Derringer Bogert & Appice, DNA, King Kobra, Mother’s Army, Pearl en Rated X.

Vooral het debuutalbum ‘Beck, Bogert & Appice’ hoort thuis in de rij van klassieke rockalbums!

Website:
http://www.jeffbeck.com/
https://www.carmineappice.net/
http://www.timbogert.com/