Who Are You: Barefoot Jerry

 

Barefoot Jerry 3

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Als een band bestaat uit een aantal zeer gerenomeerde muzikanten is dat nog geen garantie voor succes. Dat ondervond de Amerikaanse band Barefoot Jerry. Een band, die vooral bij de “kenners” van de Americana bekend zal zijn maar bij het “grote” publiek niet!

Deze Amerikaanse uit Nashville, Tennessee,  band mengde op hun albums country met (Southern) rock, soul en funk.

Oprichters van de band waren Mac Gayden en Wayne Moss.

Mac Gayden is een gitarist, die ook al deel uitmaakte van de al even vergeten band Area Code 615. In het midden van de 60’s was hij lid van Charlie McCoy & the Sliders.

Als studiomuzikant is hij onder meer te horen op releases van J.J. Cale, Bob Dylan, Linda Ronstadt, John Hiatt, Elvis Presley en Simon & Garfunkel.

Ook Wayne Moss maakte deel uit van Area Code 615. Net zoals Mac Gayden was hij studiomuzikant, die opdook op platen van o.a. Fats Domino, Joan Baez, The Everly Brothers en Leo Kottke.

Aanvankelijk bestond de rest van de band uit Kenneth Buttrey (drums) en John Harris (keyboards). Ook Buttrey was lid van Area Code 615.

De band debuteerde met het album ‘Southern Delight’. Mede oprichter MacGayden verliet de band al snel om zijn eigen band, Skyboat, op te richten en daarna op de solotoer te gaan. Ook Kenneth Buttrey vertrok om zich bij Neil Young aan te sluiten.

De vervangers waren Russ Hicks (gitaar, steel gitaar) en Kenny Malone (drums).

Barefoot Jerry - Barefoot Jerry

Met hen werd het tweede album ‘Barefoot Jerry’ opgenomen.

De samenstelling van de band onderging vele veranderingen door de loop van de jaren.

Albums als ‘You Can’t Get Off With Your Shoes On’ en ‘Watchin’ TV’ waren vooral in de States behoorlijk populair.

In 1977 was de muzikale koek echter op en viel de band uiteen.