Who Are You: B. Bumble & The Stingers

 

B. Bumble & The Stingers

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Een band, die eigenlijk geen band was. Een band, die een band met tieners inhuurde om promotie werkzaamheden en playback optredens voor de TV te doen en een band, die uiteindelijk toch live ging optreden. Ik heb het dan over de fictieve band B. Bumble & the Stingers.

Het gaat hier om een groep studiomuzikanten uit Los Angeles, Californië, die allemaal werkzaam waren in de Rendezvous Records Studios in L.A.

De kern van de groep werd gevormd door drummer Earl Palmer, gitarist Rene Hall en saxofonist , de huisband van het Sonic Records label.

Voordat hij met B. Bumble & the Stingers actief was zat Earl Palmer in Dave Bartholomews & his Sextette, Little Richard & his Band, the Jack Martoin Octette, the Strollers, the Buddy Collette Septet en the Googie Rene Combo.

Rene Hall was actief als lid van the Ernie Fields Orchestra, the Jones & Collins Astoria Hot Eight en Earl Bostic & his Orchestra.

Plas Johnson is vooral bekend als vertolker van Henry Mancini’s Pink Panther Theme en zat in the Johnson Brothers Combo, the Strollers, the Nelson Riddle Orchestra en Ray Anhtony & his Orchestra.

B. Bumble & the Stingers waren gespecialiseerd in het “verrock & rollen” van nummers uit de klassieke muziek. De groep scoorde twee flinke hits met Bumble Bee (nr. 21 in de hitlijsten en Nutrocker, dat een nr. 1 in de UK was. Het laatstgenoemde nummer was een rock & roll bewerking van Tchaikovsky’s muziek voor het ballet de Notenkraker. Bumble Bee was een bewerking van Rimsky-Korsakov’s ‘Flight Of The Bumble Bee’. Dat allemaal onder de leiding van producer van Kim Fowley, die later bekend zou worden als “bedenker” van the Runaways.

Voordat de B. Bumble avonturen begonnen namen Earl Palmer, Rene Hall en Plas Johnson al een rock & roll versie van In The Mood op als the Ernie Fields Orchestra. Het nummer reikte tot nummer 4 in de popcharts.

Aan B. Bumble & the Stingers deden ook muzikanten als pianist Jack Fina, R.C. “Billy Bumble” Gamble, pianist Ernie Freeman, bassist Red Callender en gitarist Tommy Tedesco mee.

Doordat de muzikanten het veel te druk hadden met hun studiowerk werd er een teenagerband uit Ada, Oklahoma, ingehuurd voor promotie en TV optredens. Toch traden B. Bumble & the Stingers wel degelijk live op en wel in het Verenig Koninkrijk.

De volgende singles Boogie Woogie en Caravan waren veel minder succesvol hetgeen het einde van B. Bumble & the Stingers betekende.

Rene Hall ging aan het werk met Sam Cooke en overleed in 1988. R.C. Gamble was in 1971 lid van de psychedelische countryrockband the Cornbread. Hij overleed in 2008. Earl Palmer ging later verder met het Howard Roberts Quartet, Jerry Cole & his Spacemen en the In Group. Ernie Freeman overleed in 1981.

De groep is ook bekend doordat Emerson, Lake & Palmer Nutrocker coverde op hun Pictures At An Exhibition album.

B. Bumble & the Stingers verdienen met hun rock & roll klassiekers een plek in de rock historie!