Who Are You: Armageddon

 

Armageddon

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Britse band Armageddon werd in 1974 als een “supergroup” bestempeld. Niet zo gek als je weet dat de band bestond uit muzikanten, die in het verleden in bands als the Yardbirds, Steamhammer, Captian Beyond en Renaissance bestond.

De verwachtingen waren hoog gespannen. Door het feit dat deze band slechts twee keer live optrad en dat hun debuutalbum matig verkocht is het niet verwonderlijk dat de hoge verwachtingen niet werden waargemaakt.

De band bestond uit de voormalige Yardbirds zanger en harmonica speler Keith Relf, gitarist Martin Pugh uit de band Steamhammer, drummer Bobby Caldwell(Captain beyond) en bassist Louis Cennamo (Steamhammer en Renaissance).

Keith Relf had een lijntje met de band Steamhammer toen hij hun ‘Speech’ album uit 1971 produceerde. Doordat drummer Mick Bradley van deze band snel daarna overleed viel Steamhammer uiteen. Keith Relf vroeg de resterende leden om met hem een nieuwe band te vormen met Bobby Caldwell als nieuwe drummer.

Peter Frampton hielp ze aan een contract bij het A & M label. In 1975 verscheen daar het ‘Armageddon’ album. Door een gebrek aan promotie en het al eerder gebrek aan live optredens flopt dit album genadeloos. Ook de heroïneverslaving van zowel Bobby Caldwell als Martin Pugh  en de astma van Keith Relf hielp daarbij niet. En dat is zonde als je weet dat dit album een prima hardrock album was.

De astma van Keith Relf ontwikkelde zich langzaam maar meedogenloos naar longemfyseem. In 1976 overleed hij aan de gevolgen van deze ziekte hetgeen uiteraard het einde van de band betekende.

Louis Cennamo keerde terug naar zijn Renaissance maatjes onder de bandnaam Illusion. Later zou hij samen met Jim McCarty in de bands Stairway en Renaissance Illusion. Bobby Caldwell keerde terug naar Captain Beyond en was lid van Johnny Winter And. Martin Pugh was in vanaf 2007 lid van 7th Order.