Who Are You: Amsterdam

 

Who Are You Amsterdam

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Amsterdamse band Amsterdam heeft, op een handjevol hits na, eigenlijk nooit de erkenning gekregen die zij wel degelijk verdiende.

Hun muziek bestond namelijk uit een perfecte mix van folkie pop, rock en psychedelische invloeden.

De band kwam voort uit de groep Penny Wise, opgericht door de broers Martin en Donald van Os. Deze band scoorde een bescheiden hitje met Lilly Come Near Me, dat echter niet verder kwam dan de tipparade. Latere singles van de flopten allemaal en dus besloot de band uiteen te gaan en met nieuwe leden Johan Slager (gitaar, later in Kayak), Robert Verwey (drums) en zanger Peter van Asten als Amsterdam verder te gaan.

In eerste instantie gaat het lekker succesvol met de band. Hun singles Indian Pipe en Lucy Lucy bereikten de Top 40. De daaropvolgende singles deden echter veel minder.

In 1970 maakt zanger Michel van Dijk (later o.a. in Ekseption en Alquin) een jaartje deel uit van de band.

In 1972 scoorde Peter van Asten nog een bescheiden solohit, als Peter Bewley, met It’s Alright Bill.

Een jaar later tekende Amsterdam een contract bij Pink Elephant Records. Van de band waren op dat moment alleen nog maar de broers van Os over.

Ook nu bleven de hits uit. In 1975 ging de band definitief uit elkaar.

Peter van Asten richt samen met Richard de Bois de productie- en managementmaatschappij Ladybird op, dat onder meer Maggie MacNeal onder haar hoede nam. Ook schreven zij hits voor o.a.Lemming.

Later zou van Asten zich ontpoppen als producer voor o.a. Willeke Alberti en de band Lichter Laaie.

Drummer Martin van Os overleed in 2013.