Who Are You: Alannah Myles

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Over een zogenaamde “one hit wonder” of “muzikale eendagsvlieg” wordt meestal wat minachtend gedaan. De betreffende band of artiest zou niet genoeg kwaliteit hebben om meer dan één hit te scoren. In veel gevallen was dat ook wel het geval maar in het geval van zangeres Alannah Myles zeker niet!

Deze Canadese zangeres scoorde in 1989 een dikke hit met het broeierige, bluesy Black Velvet. De bijbehorende videoclip met de sexy verschijning van Alannah hielp zeker mee aan de populariteit van dit nummer.

Alannah begon al vroeg met het schrijven van liedjes, op haar negende namelijk en als twaalfjarige trad ze op met een zanggroep op een festival in Toronto.

Aan de hand van prodcuer Christopher Ward formeerde ze haar eigen band. Tussendoor acteerde ze in de serie The Kids Of Degrassi Street in 1984 waarin ze een aanstormend zangtalent en alleenstaande moeder speelde.

In 1989 verscheen haar debuutalbum ‘Alannah Myles’ met hierop de hit Black Velvet. Deze single werd dusdanig vaak gedraaid dat Alannah er in 2000 een ASCAP Millionaire Award mee won voor 5 miljoen radio uitzendingen.

In Canada scoorde Alannah vier hits met nummers van haar debuut. Het tweede album ‘Rockinghorse’ leverde Alannah in Canada de hit Song Instead Of A Kiss op.

Na haar derde album ‘A-Lan-Nah’ verbrak Alannah haar contract met Atlantic Records en tekende zij een contract bij het Ark 21 label van haar toenmalige manager Miles Copeland. Het succes bleef echter uit.

In 2005 dook Alannah Myles weer op in de Zweedse band Kee Marcello’s K2 waarmee ze deel nam aan het Melodifestivalen. Met weinig succes overigens!

In 2009 verscheen het album ‘Black Velvet’ met hierop onder andere een nieuwe versie van haar grote hit. Jeff Healey vertolkte een gastrol in het nummer Anywhere But Home.

Daarna werd het akelig stil rond Allanah….

Met haar bluesy en bij vlagen stevige rock bewees Alannah dat zij veel meer was dan een eendagsvlieg!