Who Are You: Al Cook

 

Al Cook

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Al Cook is een Oostenrijkse zanger, gitarist en pianist, die als Alois Koch in Wenen geboren werd.

Op 15-jarige leeftijd hoorde hij Elvis Presley en werd daar flink door geïnspireerd. Hij leerde zelf al snel gitaar en pianospelen.

Na het horen van bluesartiesten als Blind Lemon Jefferson, Charley Patton, Son House en Robert Johnson ging Al helemaal voor de countryblues.

Zijn debuutalbum ‘Working Man Blues’ verscheen in 1970 en Al bereikte in de 70’s (in Oostenrijk) een grote bekendheid in de bluesscene en trad onder andere op met Roosevelt Sykes, Johnny Shines, John Jackson, Honeyboy Edwards en Little Brother Montgomery. Niet de minsten dus!

Hij geldt als een belangrijke inspiratiebron voor latere Oostenrijkse bluesmuzikanten als Erik Trauner, Siggi Fassl, Stephan Rausch en Michael Pewny.

In 1986 verscheen het album ‘A Legendary White Face In Blues Volume 1’ met Chritsian Dozier (harmonica), Mike Jerry (bas), Harry Hudson (wasbord,drums) en Joachim Palden (piano) als gasten.

Door de opleving van de rockabilly in de jaren 1983 tot 1988 waagde Al zich weer aan de rock & roll maar in 1989 koos hij toch voor de countryblues.

In 2018 werkte Al samen met zangeres Dana Gillespie op het album ‘Take It Off Slowly’.

Al is inmiddels 58 jaar oud en in 2016 verscheen zijn autobiografie “Kein Platz für Johnny B. Goode: Blues als Rebellion gegen den Zeitgeist”.

Website: https://alcook.at/