Who Are You: AA & The Doctors

 

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Eind jaren ‘70 was Nederland helemaal in de greep van Herman Brood & his Wild Romance. De energieke rock, met bluesy invloeden, sloeg enorm aan in ons land.

In het kielzog van Herman Brood dook de ene na de andere band op, die zich door het Brood geluid liet inspireren. Velen daarvan kwamen uit Groningen, Dé rockstad uit die tijd! Zo had je Phoney & the Hard Core, Wild Honey, the Streetbeats en nog vele anderen.

Een band, die daarbij vrijwel altijd vergeten wordt is AA & the Doctors, Een band rond zanger en saxofonist Appie Alberts, die ook nog eens scheikundige was aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Ook schreef hij een aantal boeken zoals Desertie In Vredestijd en Amazone Koorts.

Zijn eerste bandje was The Keys met later Solution lid Tom Barlage. Na een uitstapje naar Amerika waar hij ging werken in het laboratorium van de latere Nobelprijswinnaar Donald Cram, keerde Appie terug naar Groningen en maakte hij kennis met Herman Brood met wie hij af en toe meespeelde.

In 1978 richtte hij AA & The Doctors op. In de eerste bezetting zaten onder meer bassist Freddy Cavalli en drummer Kees Meerman.

Bandleden komen en gaan. Cavalli en Meerman werden vervangen door Gerrit Veen en Peter Walrecht. Maar ook die bleven niet lang. Daarna kwam je muzikanten als Hans Visser, Lourens Leeuw en Erwin Java tegen.

In het voorjaar van 1982 verschijnt het debuutalbum ‘Wash Mah Brain’, een album dat precies het geluid van de band weergeeft uit die tijd. Rauw, energiek en bluesy!

Door tegenvallende verkoopcijfers wordt de band gedumpt door het CBS label. Pas in 1985 verschijnt de opvolger, het in eigen beheer uitgebracht ‘Cafe Racer’, een album waarop ook jazz en rockabilly te horen is.

Ook dit album verkoopt niet. De band haalt nog wel de finale van de Grote Prijs van Nederland in 1987 maar valt daarna toch uiteen.

Appie krijgt een baan bij de Technische Hogeschool in Eindhoven.

In de 90’er jaren komt de band weer bij elkaar voor een reüniefestival en besluit daarna weer te gaan toeren en platen op te nemen.

Pas in 2020 verschijnt het album ‘The Doctor Is In’, op de 50ste verjaardag van Appie. Dit albumwordt gevolgd door het album ‘The Mercy Of Love’.

Daarna wordt het stil rond de band….. AA & The Doctors bewezen, met name door hun debuutalbum, één van de betere Neder-rockbands te zijn.

Hoog tijd voor een vernieuwde erkenning dus!