Biografie Shakey Sam – Too Busy To Be Blue

 

Shakey Sam - Too Busy To Be Blue

Bij uitgeverij Trivium verschijnt op 12 juni 2022:
Too busy to be blue
Biografie van Shakey Sam
Sjoerd J. de Boer

Prijs van het boek: €17,50

Simon Vlietstra was een van de opvallendste verschijningen in de Nederlandse bluesscène. De eigenzinnige muzikant die optrad onder zijn artiestennaam Shakey Sam maakte indruk met zijn traditionele blues. Over het leven van Vlietstra werd veel gesproken en gespeculeerd, maar nooit eerder verscheen zijn biografie.

‘Is he black?’ vroeg de blinde donkere Amerikaanse bluesmuzikant Sonny Terry toen hij Shakey Sam voor het eerst hoorde spelen. Een groter compliment was ondenkbaar voor Frieslands bekendste bluesman, die lange tijd werd gezien als opvolger van Cuby and the Blizzards. Was het zijn koppigheid die een doorbraak naar een groter publiek in de weg stond? Want compromissen sluiten deed hij niet en van nieuwe muziekstromingen moest hij maar weinig hebben. Shakey Sam speelde de blues en was de blues. Dat leverde hem naast commercieel gemiste kansen echter ook zijn grootste bewonderaars op. Zijn vroege, plotselinge overlijden was een enorme schok voor familie, bandleden en fans.

‘Too busy to be blue’ vertelt voor het eerst het complete levensverhaal van Simon ‘Shakey Sam’ Vlietstra.

Op basis van interviews, krantenarchieven en allerlei ander teruggevonden materiaal schreef Sjoerd J. de Boer de biografie over Simon Vlietstra. Zo ontstond een eerlijk overzicht van Simons leven dat tegelijkertijd mag gelden als een eerbetoon aan de Friese bluesman. De Boer vertelt het verhaal van Simons moeilijke jeugd, zijn opkomst als muzikant en zijn doorbraak, maar ook de anekdotes uit zijn persoonlijke leven, het bandleven en over zijn muziek. Naast de levensbeschrijving geeft het boek een beeld van de muziekscène uit de jaren zeventig en tachtig. In het boek zijn verschillende foto’s uit het archief van Wim de Vries opgenomen, destijds de vaste fotograaf van de band.

Shakey Sam - Too Busy To Be Blue - promopostertje

Sjoerd J. de Boer is schrijver, docent en muziekliefhebber. Hij schreef veel over de Tweede Wereldoorlog. Hij is geïnteresseerd in de drijfveren van mensen, hun relaties en hun keuzes. In dit boek combineert hij de interesse in het mysterie van de mens met zijn liefde voor muziek. Na een uitgebreid gesprek met de vader van twee jeugdvrienden, pianist van bij de Shakey Sam Blues Band, besloot hij zich te richten op het boeiende maar te korte leven van Simon Vlietstra. Uit vele gesprekken die volgden ontstond een eerlijk overzicht van Simons leven dat tegelijkertijd mag gelden als een eerbetoon aan de Friese bluesman.

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009821912997