Rockcolumn: Paul Rodgers – Northwinds

 

Paul Rodgers

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters

Paul Rodgers – Northwinds

Hij is de ultieme rockzanger. Hij heeft het allemaal: het uiterlijk, de stem, de presence. Een hele fijne muzikant die prachtige rocknummers en ballads schreef voor succesvolle bands als Free, Bad Company, The Firm en The Law.                   

Paul Rodgers: singer-songwriter, gitarist, pianist, maar bovenal rockzanger.

Paul Rodgers vergezelde me altijd op mijn reizen over de hele wereld. Het is 5 december 1994, 13.00 uur lokale tijd op O’Hare International Airport, Chicago, Illinois (VS). Terwijl de andere leden van de filmploeg de apparatuur bij de douane inklaren, zit ik – jetlag included – op een kuipstoeltje in een immense aankomsthal van een van de grootste luchthavens ter wereld met Paul Rodgers op volle sterkte in mijn oren:

Travelling man, that’s what I am
Travelling man goes everywhere
I don’t stay nowhere long
Don’t ask me where I’ve been
Or if I’m staying alone
Till I find a love that’s real
I’m gonna keep on travelling on

Paul Kossoff’s cryin’ guitar (God hebbe zijn ziel) slingert een wanhopige gitaarsolo door mijn hoofd.

Na het einde van Free en de tragische dood van Paul Kossoff was er Bad Company, een powerrock kwartet met Rodgers als vocaal epicentrum.
Bad Company maakt het ene geweldige adult orientated rockalbum na het andere. Hoewel Bad Company de subtiliteit en folkinvloeden van Free miste, was HET er altijd: de soepele en krachtige rockstem van Paul Rodgers.

Het is dezelfde Paul Rodgers die in 1983, na de eerste Bad Company-episode, verrast met een geheel in zijn eentje opgenomen soloalbum, ‘Cut Loose’, dat een van de mooiste nummers bevat die hij in zijn carrière schreef: het prachtige, eenzame Northwinds.

Take up my boot heels and I’ll be on my way
Walkin’ down the lonely road
No one to tell me if I’m right or if I’m wrong
No one to share my heavy load

(….)

Drifting on there’s a tumbleweed
Over desert, over snow
Hear the call and I feel the need
When those northwinds start to run

De albumcover van ‘Cut Loose’ deed me denken aan het Franse sigarettenmerk Gitanes en de song klonk als de perfecte soundtrack voor een nooit gerealiseerde tv-commercial voor Northwinds, cigarettes for lonely people.

Paul Rodgers - Cut Loose