Rockcolumn: Nicky Hopkins – Hired Hand

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Nicky Hopkins – Hired Hand

Tekenend voor de rol van de sessie-muzikant eind jaren zestig is het nummer We Love You, een Stonessingle uit hun Beatles-periode, opgenomen in 1967. Aan het begin van het nummer hoor je een (studio)deur dichtslaan en is de sessiepianist in zijn eentje bezig een intro voor het nummer in te spelen. De Stones zijn naar huis en maken het nummer later (met behulp van Lennon en McCartney) wel af.

Vrijwel elk bekend beatbandje uit het einde van de zestiger jaren kent een gitaar, bas, drums line-up. Maar ze willen vrijwel allemaal op een gegeven moment in de studio toetsen gebruiken. Eind jaren zestig betekende dat: de briljante Nicky Hopkins bellen, zoals de Stones dat deden voor We Love You. Maar Hopkins werd bijvoorbeeld ook gebeld door The Kinks, The Who en The Move. En door zijn werk met The Stones maakte hij ook naam in de Verenigde Staten.

Doordat Hopkins al sinds zijn kinderjaren leed aan de chronische Ziekte van Crohn was het voor hem onmogelijk op tournee te gaan en was hij als het ware gedoemd studiomuzikant te blijven. Af en toe speelde hij mee met bands als The Stones en Led Zeppelin. In 1967 was hij enige tijd lid van de Jeff Beck Group, met wie hij de elpees ‘Truth’ en ‘Beck-Ola’ maakte. In 1969 vertrok hij voor korte tijd naar San Francisco waar hij onder meer op albums van Jefferson Airplane en de Steve Miller Band speelde. Met Jefferson Airplane trad hij live op op het Woodstock Festival. Korte tijd speelde hij met cultband Quicksilver Messenger Service, maar zijn fragiele gezondheid leidde er toe dat dat soort verbintenissen een kort leven waren beschoren. Op tournee gaan zat er immers niet in.

Teruggekeerd naar Londen werd hij door The Beatles gevraagd elektrische piano te spelen op de track Revolution. Het zegt veel over de reputatie van Hopkins dat dat een van de zeldzame gebeurtenissen is dat The Beatles een sessiemuzikant uitnodigden. In de jaren 60, 70 en 80 was Nicky Hopkins, voor het grote publiek veelal onzichtbaar, de man die de muziek van een ongelooflijke hoeveelheid rockmuzikanten verrijkte met zijn toetsenspel.

De laatste jaren van zijn leven woonde ‘hired hand’ Hopkins in Californië (USA).