Rockcolumn: Mac Gayden – Everlasting Love

 

Mac Gayden

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Mac Gayden – Everlasting Love

Het is januari 1968 als zanger Steve Ellis van de band Love Affair de eerste plaats van de singles top tien in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland bereikt met de song Everlasting Love. Ook elders in Europa is Everlasting Love een grote hit. Zoals wel vaker in die dagen is Steve Ellis het enige bandlid van Love Affair die op de plaat te horen is, de muziek is ingespeeld door sessiemuzikanten. Ook is Everlasting Love niet een eigen nummer, maar aangeboden vanuit Amerika, waar soulpop zanger Robert Knight er een top-20 hit mee had.

Everlasting Love was geschreven door Mac Gayden (muziek) en Buzz Cason (lyrics). Mac Gayden was een muzikant uit Nashville, Tennessee, die als sessiegitarist en producer een cultstatus opbouwde. Eind jaren 60 speelde hij in twee countryrock bands, die nooit het grote publiek bereikten, maar onder kenners hoog werden aangeschreven: Area Code 615 en Barefoot Jerry.

Als sessiegitarist was Gayden een veelgevraagd man, hij speelde met zo’n beetje alle groten uit de toenmalige Amerikaanse rockscene, zoals J.J. Cale, Bob Dylan, John Hiatt, Linda Ronstadt, Simon and Garfunkel, Kris Kristofferson, Rita Coolidge, Elvis Presley en Loudon Wainwright. In 1972 vormde Gayden de band Skyboat, die twee albums maakte voor ABC Records (‘Skyboat’ en ‘Hymn To The Seeker’). Het zijn albums met country beïnvloede en soms wat mystieke muziek met prachtig gitaarspel van Gayden, maar ze werden nauwelijks opgemerkt door het grote publiek. Het leek Mac Gayden niet echt te deren, in Nashville bleef hij countryzangers voorzien van songs, die goed scoorden in de country charts.

Mac Gayden is al sinds eind jaren 60 een serieus beoefenaar van transcendente meditatie en trad met zijn familie zeer regelmatig op bij de Maharishi University of Management. Volledig in balans met het leven houdt Gayden zich de laatste jaren vooral bezig met het produceren en begeleiden van jonge artiesten, zoals zijn dochter Oceana. Daarnaast speelt hij nog regelmatig met zijn eigen band Sweetwater Rose.

Ver van de glitter en glorie van de showbizz en de hitparades is Mac Gayden gelukkig in Nashville, ook al is hij de componist van een grote hit uit de jaren 60.