Rockcolumn: Lester Butler – Hard-Core Blues Junkie

 

Lester Butler - Hard-Core Blues Junkie

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Lester Butler – Hard-Core Blues Junkie

Begin jaren 90 doken ze ineens op in de club scene van Los Angeles. Elke maandagavond was het feest in de King King, een buurtclub in downtown LA.     

The Red Devils zetten de club er in lichterlaaie met dampende bluesrock van een ongelooflijke intensiteit; een rauwe, no-frills approach met als charismatische front man, singer Lester Butler en zijn Chicago-style blues harp. Eén van de bezoekers van King King was Def American labelbaas Rick Rubin, die de groep direct een platencontract liet tekenen en besloot dat het eerste album van de band een livealbum moest worden, waarop de geweldige sfeer van de Kink King-avonden moest worden vastgelegd; “a one-take, no-overdubs release, titled simply ‘King King’.”

King King werd opgenomen tijdens drie of vier maandagavond-optredens in 1991. Het album bestaat uit een aantal bluesstandards van mensen als Little WalterSonny Boy Williamson IIHowlin’ Wolf en Willie Dixon en een paar eigen songs. Het album verschijnt in juli 1992 en wordt beschouwd als the year’s most electrifying live album and a stunning debut.

In augustus 1992, beginnen The Red Devils aan een uitgebreide U.S. tour en vanaf maart 1993, wordt Europa aangedaan waar de band met groot succes op verschillende grote festivals, zoals Pinkpop in Nederland, speelt. In juni zijn ze weer terug in Los Angeles en spelen hun laatste gig in de King King club. En eigenlijk eindigt daar het verhaal van The Red Devils.

Want tegen die tijd leiden de vele optredens en de zware heroïneverslaving van frontman, Lester Butler tot grote problemen in de band. Zo groot dat leadgitarist  Paul “The Kid” Size besluit de band te verlaten.

Basgitarist Johnny Ray Bartel schetst de situatie waarin de band verkeert: “It was getting harder and harder to get Lester to want to rehearse and soon he stopped showing up for gigs as well”.

Na de breakup van The Red Devils, begint de zwaar verslaafde Lester Butler the band 13. 13 is het logische vervolg op The Red Devils, met een even compromisloos gespeelde mix van rock and roll, blues en alternatieve rock. De band maakt één album (’13’) on Hightone Records in 1997 en maakt vooral naam in Europa. 13 lijkt op weg naar de top.

Maar op 9 mei 1998 slaat het onvermijdelijke ongeluk toe. In een basement in downtown Los Angeles wordt het stoffelijk overschot van hard-core blues junkie Lester Butler gevonden. Hij is overleden aan een overdosis speedball (een mix van heroïne en cocaïne).

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Lester_Butler