Rockcolumn: Kate Bush – Wonder Child

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Kate Bush – Wonder Child

Ze groeide op in het landhuis van haar familie in East Wickham, ten zuidoosten van Londen. Haar vader was een Engelse huisarts en amateur pianist, haar moeder was een Ierse verpleegster en danseres van traditionele Ierse dansen. In deze inspirerende omgeving kwam haar exceptionele muzikale en theatrale talent al snel tot ontwikkeling.

Kate Bush leerde heel vroeg pianospelen en begon al in haar elfde levensjaar songs te componeren en songteksten te schrijven. In 1975 (Kate Bush was 16) maakte ze met hulp van haar familie (haar twee oudere broers waren ook muzikaal actief) een demotape met meer dan 50 door haar geschreven songs.

Verschillende platenmaatschappijen zagen niets in de veelal extravagante songs van het jonge meisje. Dat lag anders bij bepaalde muzikanten; een muzikale vriend van de Bush-familie gaf de tape aan Pink Floyd-gitarist David Gilmour, die het enorme talent van Kate meteen herkende. Zwaar onder de indruk besloot Gilmour de 16-jarige Bush op zijn kosten een meer professionele demotape te laten opnemen. Ze nam drie nummers op onder de productionele leiding van Gilmour’s vriend Andrew Powell, die later ook de eerste twee Kate Bush-albums zou produceren. De tape werd als eerste naar EMI-executive Terry Slater gestuurd, die haar meteen contracteerde.

In augustus 1977 begon Kate met de opnamen van haar eerste album, ‘The Kick Inside’, dat in 1978 uitkwam toen ze nog maar net 19 was. Het album bevatte onder meer songs die ze had geschreven toen ze 13 was. Kate Bush was toen al een zelfbewuste artieste en overtuigd van haar unieke talent. Zo jong als ze was, stond ze er op dat de track Wuthering Heights, tegen de zin van EMI, die de song te extravagant vond, als single zou worden uitgebracht. De rest is geschiedenis.
Wuthering Heights werd een nummer één hit in de UK en een internationale hit, en in de slipstream daarvan werden alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan een miljoen exemplaren van ‘The Kick Inside’ verkocht. Het album bevatte naast Wuthering Heights nog een aantal muzikaal en tekstueel bijzondere songs, waarvan je je nauwelijks kunt voorstellen dat een jong meisje in staat was ze te schrijven, zoals het prachtige The Man With The Child In His Eyes, The Saxophone Song, L’Amour Looks Something Like You en Them Heavy People.

Kate Bush werd de eerste vrouwelijke Britse artieste met een nummer één hit in  Engeland met een song die ze zelf geschreven had. The Man With The Child In His Eyes werd een hit in de VS en leverde haar daarnaast een prijs op voor Outstanding British Lyric.

En Kate werd de eerste vrouwelijke artieste in pophistorie die alle songs van een million-selling debuutalbum zelf geschreven had.  

Daarna groeide het Wonder Child uit tot een zelfbewuste en unieke artieste die haar grootse carrière tot in detail regisseerde.