Rockcolumn: Justin Townes Earle – Zoon Van Een Beroemde Vader

 

Justin Townes Earle

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters

Justin Townes Earle – Zoon Van Een Beroemde Vader

In de avond van 20 augustus 2020 sterft singer-songwriter Justin Townes Earle (38) alleen in een appartement in Nashville, Tennesee. Justin Townes was de zoon van een beroemde vader, countryrock singer-songwriter Steve Earle. Justin Townes was op meer dan één manier in de voetsporen van zijn vader getreden. Als singer-songwriter en als drugs- en drankverslaafde. Maar terwijl zijn vader uiteindelijk genas, eindigde het leven van Justin Townes Earle die avond door een fatale overdosis drugs.

Justin Townes Earle droeg tijdens zijn leven de zware last met zich mee de zoon van een beroemde vader te zijn, een zoon die onvermijdelijk niet in staat was de kwaliteit van de muzikale output van zijn vader te evenaren. Maar hij probeerde het wel, koppig als hij was. Wetende dat hij altijd zou worden beoordeeld als de zoon van Steve, de man van wie hij niet alleen de creatieve genen erfde, maar die hem ook zegende met een tweede naam, verwijzend naar een van de groten van de countryrock (Townes Van Zandt).

Het was geen gemakkelijk leven dat Justin Townes koos. Hij produceerde acht albums in dertien jaar. Albums met veelal sombere liedjes waarin Justin Townes zijn leven vol demonen en angsten beschrijft.

“I’ve crossed oceans
Fought freezing rain and blowing sand
I’ve crossed lines and roads and wondering rivers
Just looking for a place to land”

Een paar dagen na de dood van zijn zoon begon een diep bedroefde Steve Earle met de opnamen van een tribute-album met 10 nummers, geschreven door zijn zoon en een door Steve zelf.

‘J.T.’ is een rauw en soms zelfs huiveringwekkend duister album geworden, waarin Steve Earle met zijn bekende schurende stem de toch al vaak sombere liedjes van zijn zoon een hartverscheurende extra touch geeft, zoals in het trieste Far Away In Another Town, het mooie Lone Pine Hill en het duistere The Saint Of Lost Causes.
Het album eindigt met Last Words, waarin de vader het laatste telefoontje beschrijft dat hij met zijn zoon voerde, enkele uren voor zijn dood. Het nummer eindigt met de hartverscheurende woorden “Now I don’t know what I’ll do, until the day I follow you”.

‘J.T.’ is een rauw en hartverscheurend, maar toch ook mooi eerbetoon geworden van een beroemde vader aan zijn even getalenteerde, maar getroebleerde zoon.

Het album werd uitgebracht op 4 januari 2021, de dag dat Justin Townes Earle 39 jaar oud zou zijn geworden.