Rockcolumn: Julia Stone – Durch Die Schwere Zeiten

 

Julia Stone

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Julia Stone – Durch Die Schwere Zeiten

Zangeres Julia Stone geniet in 2016 van een welverdiende vakantie aan het strand van Bali (Indonesië) als ze een liedje hoort gezongen in een vreemde taal, die ze niet direct kan thuisbrengen. Maar ze wordt diep geraakt door de melodie en de melancholieke sfeer van het nummer. Het geluid blijkt afkomstig van de ghettoblaster van één van de andere zonnebaders op het strand. Ze besluit de toerist aan te spreken en vraagt hem wie de zanger van het nummer is en wat de tekst van het nummer inhoudt. De Duitse jongeman, die Julia, hoewel een grootheid in Australië, niet herkend, vertelt haar dat het nummer Durch Die Schwere Zeiten heet en dat de zanger en schrijver van het nummer Udo Lindenberg is. Lindenberg is een legende in de Duitstalige rockmuziek.

Es geht nicht immer geradeaus
Manchmal geht es auch nach unten
Und das wonach du suchst
Hast du noch immer nicht gefunden
Die Jahre ziehen im Flug an dir vorbei
Die Last auf deinen Schultern, schwer wie Blei

Jeden Morgen stehst du auf
Und kippst den Kaffee runter
Deine Träume aufgebraucht
Und du glaubst nicht mehr an Wunder
Mit Vollgas knapp am Glück vorbeigerauscht
Was dich runterzieht, ey ich zieh dich wieder rauf

Ich trag’ dich durch
Die schweren Zeiten
So wie ein Schatten
Werd’ ich dich begleiten

De tekst gaat over iemand die door zware tijden gaat, maar daar doorheen gesleept wordt door de zanger van het lied. Julia is meteen zwaar verliefd op het nummer en gaat er, terug in Australië, samen met haar broer Angus en hun band mee aan de slag. Ze vertalen de tekst en zo wordt Durch Die Schwere Zeiten, I’ll Carry You.

Voor hun Europese tournee in 2017 studeren ze speciaal voor het concert in Berlijn, het nummer in het Duits in. En zo zingen Julia & Angus Stone op de avond van 30 oktober 2017 in de Columbiahalle, als eerbetoon aan Udo Lindenberg, Durch Die Schwere Zeiten, dat door de emotionele lading en de innemende, meisjesachtige performance van Julia, het publiek diep raakt. Als Udo Lindenberg later hoort van het eerbetoon van de twee Australische muzikanten en op You Tube de opname van het nummer ziet in zijn appartement in het Hamburgse Atlantic Hotel, is hij op zijn beurt ook diep geroerd.

Lindenberg is op dat moment met zijn management druk bezig met de organisatie van een MTV Unplugged optreden voor de Duitse televisie. Hij zal er met zijn band, een strijkorkest en een aantal gasten unplugged versies van zijn beste nummers ten gehore brengen. En in december 2018, ruim een jaar na dat prachtige optreden van Julia & Angus Stone in Berlijn, is het zover: als slotnummer van Udo Lindenberg MTV Unplugged 2 zingt Udo samen met Julia & Angus voor een diep ontroerd (televisie)publiek, een prachtig emotionele versie van Durch Die Schwere Zeiten/I’ll Carry You. Kippenvel!

Website: https://angusandjuliastone.com/