Rockcolumn: John Martyn – Grace And Danger

 

John Martyn - Grace And Danger

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

John Martyn – Grace And Danger

Iain David McGeachy, was een Schotse singer-songwriter en gitarist. Bekend onder de artiestennaam John Martyn, werd hij een legende in de Britse folkrockscene als een opwindende gitarist en zanger, wiens muziek de grenzen tussen folk, jazz, rock en blues deed vervagen.

In 1970 had Martyn een geheel origineel en eigenzinnig geluid ontwikkeld: hij leidde zijn akoestische gitaar door een fuzzbox, phase shifter en Echoplex. Dit geluid was voor het eerst te horen op het album ‘Stormbringer!’, uitgebracht in februari 1970. ‘Stormbringer!’ werd geschreven en uitgevoerd door Martyn en zijn toenmalige vrouw Beverley.

In de jaren daarna drukte John Martyn, ondanks zijn succes als artiest, op de zelfvernietigingsknop. Hij kwam bekend te staan als een man met vlammende stemmingswisselingen en een beruchte drugsverslaving. Als gevolg hiervan strandde zijn huwelijk met Beverley eind jaren zeventig, na langdurig huiselijk geweld. Uit deze zeer donkere periode kwam het album ‘Grace and Danger’ voort. In de opnamestudio schreef John Martyn de teksten en muziek voor een huiveringwekkend, duister album dat klinkt als een diepgaande zelf-analyse.

Toen Island Records-baas Chris Blackwell de plaat hoorde, hield hij aanvankelijk de release ervan tegen, omdat hij, als goede vriend van zowel John als Beverley, het album te heftig vond om uit te brengen: het zou mogelijk de reputatie en carrière van John Martyn kunnen ruïneren. Pas na intense en aanhoudende druk van Martyn zelf, stemde Blackwell ermee in om het album een jaar later, in oktober 1980, uit te brengen.

Martyn maakte heel duidelijk waarom hij Grace And Danger per sé wilde uitbrengen: “I was in a dreadful emotional state over that record. I was hardly in control of my own actions. The reason they finally released it was because I freaked: Please get it out! I don’t give a damn about how sad it makes you feel, it’s what I’m about: the direct communication of emotion. Grace and Danger was very cathartic, and it really hurt.”

Ook nu, ruim veertig jaar later, geeft ‘Grace And Danger’ ons een inkijkje in het duistere innerlijk van een groot artiest.

Website: https://johnmartyn.com/