Rockcolumn: Ian Siegal – The Killer

 

Ian Siegal - The Killer

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Ian Siegal – The Killer

Ian Siegal is al jaren een blueslegende in het Verenigd Koninkrijk en Europa, een man gezegend met een geweldige soulstem en geweldige songwriting skills. Maar bovenal is Ian Siegal een sensationele liveperformer.

Op een zondagavond in 2021, na een avontuurlijke rit naar Graz (Oostenrijk) met veel regen, donder & bliksem, bezoek ik een liveoptreden van Ian Siegal op een prachtige middeleeuwse locatie, het Kazematten Theater. De avond wordt geopend door de local heroes van The “Sir” Oliver Mally Group. Voor het laatste nummer voor de pauze, Mally’s Downfall, betreedt de man, die het nummer als duet met Mally zingt op diens album ‘Tryin’ To Get By’, Ian Siegal, het podium voor een verbluffende soulbluesversie.

Na de pauze komt Ian Siegal het podium op voor een zeer expressieve soloset van soul- en bluessongs. En meteen is het publiek duidelijk: dit is een man met een missie.

Live-optredens van Ian Siegal zijn rock and roll tot op het bot. Hij speelt zijn songs met een overweldigende intensiteit. Songs over de zelfkant van het leven, zoals Siegal het zelf vaak zegt: “over religie of alcohol, of beide”, diep in de blues gewortelde songs over hoop, zelfreflectie, verdriet en lijden en (soms) over vreugde. Met zijn overweldigende stage presence nagelt hij je aan je stoel. Er is geen mogelijkheid om aan te ontsnappen. Hij grijpt je bij de strot met nummers als I’m The Shit (There’s some shit going on and I’m the shit) en het sinistere Psycho over een psychokiller (Do you think I’m a psycho, mamma?).

Het is de essentie van Ian Siegal, zijn stem, zijn soul, zijn akoestische gitaar, a man who brings you the blues with no mercy.

Ian Siegal is een killer.

Website: https://iansiegal.com/