Rockcolumn: Dave Keller – The Evil That Men Do

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Dave Keller – The Evil That Men Do

Op 25 mei 2020 raakten de Verenigde Staten van Amerika in shock door de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd, begaan door een blanke politieagent die minutenlang met zijn knie de luchtpijp van Floyd dichtdrukte.

Vanuit de staat Vermont in het noordoosten van de VS zag de nog relatief onbekende soulblueszanger, gitarist en songwriter Dave Keller geschokt hoe de bevolking van de Verenigde Staten in ziedende woede en pijn uit elkaar viel. Als een artiest die groot geworden is door zwarte muziek te spelen, vond hij dat hij iets moest doen aan de structurele discriminatie van zwarte Amerikanen.

Zo ontstond het idee om voor zijn zevende album een aantal muzikale vrienden uit te nodigen om zijn songs in duetvorm op te nemen als eerbetoon aan het muzikale erfgoed dat zwarte muzikanten aan zijn land schonken.

“These are musicians of great diversity of styles, background, ages, genders, ethnicities. Some known around the world, some known only locally. But their music and soul moves me.”

En zo ontstond ‘You Get What You Give: Duets’, een album waarvan de opbrengsten ten goede komen aan organisaties in de Verenigde Staten die zich inzetten voor raciale gerechtigheid en gelijkheid.

Veel artiesten, zowel in de VS als in Europa, dreven mee op de golf van verontwaardiging en protest, die, veelal onder de vlag van de Black Lives Matter-beweging, leidde tot talloze muzikale uitingen en steunbetuigingen.

Maar nergens klinken die steunbetuigingen zo integer, zo kwaad en zo rauw als in Dave Keller’s song The Evil That Men Do van ‘You Get What You Give’. Gedragen door het fenomenale pianospel van Keller’s bandlid Ira Friedman en gezongen door Dave Keller zelf, de soulzangeressen Annie Mack, Annika Chambers, Trudy Lynn en soulzanger Johnny Rawls, schetst Keller een huiveringwekkend beeld van het Amerika van nu, waar blinde haat en discriminatie de maatschappij eens te meer vergiftigen.

Website: https://www.davekeller.com/

I say this land is haunted
Like a house upon a hill
Look through its broken windows
And feel the bitter chill All these years from come and gone
There is no mercy still
I know you feel it too
The evil that men do

From the bodies in the river
And the bodies hanging in the trees
To the bodies on the pavement
Being caught beneath the knees
How can a country say it’s free
And live with this could be
I know you feel it too
The evil that men do
(….)